Фото без опису

 

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН!!!

     Щорічно, в сухі осінні дні, з приходом теплої весни або під час жнив, на полях і сіножатях, на пагорбах і схилах, болотах і заплавах, навіть у заповідних зонах та вздовж доріг рухаються вогняні «фронти», що знищують на своєму шляху все те, що може горіти. Шкода, але горе-палії, які прагнуть спалити суху траву, або ж не усвідомлюють усієї небезпеки, до якої можуть призвести ці джерела вогню, або просто ігнорують вимоги пожежної безпеки.

     Насамперед, при випалюванні сухої рослинності обгорають коріння багаторічних трав, паростки дерев і насіння; гинуть комахи та інші дрібні тваринки, які живуть у верхніх шарах ґрунту. Найгірше те, що при весняному спалюванні трави нищаться ранньоквітучі рослини (первоцвіти), багато з яких занесені до «Червоної книги».

     Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Згідно з чинним законодавством, спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО!

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, тягне за собою накладення штрафу на громадян 4590 грн, для посадових осіб – 15300 грн.

За знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі  (ч. 2 ст. 77 КУ пАП): для громадян – до 15300 грн., для посадових осіб – 18360 грн.

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною іншою природною рослинністю, її залишками опалого листя на землях  сільськогосподарського призначення, у смугах  відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунтках (ч. 2 ст. 77-1 КУ пАП): для громадян – до 6120 грн., для посадових осіб – до 20400 грн.

За ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ч. 2 ст. 77-1 КУ пАП): для громадян – до 12240 грн., а для посадових осіб – до 30600 грн.

        У зв’язку з вищезазначеним, Свеська селищна рада звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Фото без опису

Фото без опису