Фото без опису

Які зміни відбулися в нарахуванні субсидій з травня

14 квітня 2021 року постановою Кабінету Міністрів України № 420 прийняті нововведення при підході до призначення житлових субсидій, якими підвищено адресність її надання, що дасть змогу користуватися нею громадянам, які найбільше цього потребують. А вже 19.05.2021 Уряд прийняв рішення щодо уточнення змін в умовах призначення житлових субсидій, запропонованих Міністерством соціальної політики.

Нова постанова Кабінету Міністрів дозволить призначити субсидію на наступний період для домогосподарств автоматично, без особистого звернення. І тільки деяким домогосподарствам необхідно буде оновити документи для її отримання.

Рішенням Уряду передбачено:

  • не враховувати доходи від розміщення депозитів, оскільки банківські установи подають звіт до ДПС загальною сумою, і наразі відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів;
  • збільшити до 100 тис. грн суму коштів на депозитному рахунку, перевищення якої позбавляє громадян права на отримання житлової субсидії (наразі це 25 прожиткових мінімумів, або 56 750 гривень);
  • не враховувати житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності (переважно це приватизація житла), а також ті, які знаходяться в сільській місцевості (в основному це спадщина);
  • домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, передбачено автоматичне перепризначення субсидії.

Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі прийматиметься на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше).

Таким чином, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

  • надавалася в грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);
  • була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі; внутрішньо переміщені особи) (необхідно підтвердити місце фактичного проживання);
  • була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації).

Постановою передбачається застосування її норм з 1 травня 2021 року.

Особливості врахування доходів при призначенні субсидії

Для розрахунку житлової субсидії з травня 2021 року враховується середньомісячний сукупний дохід за ІII-ІV квартали 2020 року. При зверненні за призначенням житлової субсидії з жовтня 2021 року враховуватиметься середньомісячний сукупний дохід осіб за І-ІІ квартали поточного року.

Крім того, для пенсіонерів, які звернуться за призначенням субсидії в травні 2021 року, враховуються доходи у вигляді пенсії, надані Пенсійним фондом України, за березень 2021 року.

У разі, якщо ж на момент звернення за призначенням житлової субсидії особа є непрацюючим пенсіонером і декларує в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи (грудень 2020 року), відсутність інших доходів, крім пенсії, в середньомісячний сукупний дохід враховується лише розмір пенсійної виплати.

Наприклад: із липня по листопад 2020 року включно пенсіонер мав дохід у вигляді плати за здачу земельного паю в оренду або отримував заробітну плату, а в грудні 2020 року – лише пенсію, отже при розрахунку субсидії в травні 2021 року до сукупного доходу буде враховуватись лише розмір пенсії за березень 2021 року.

Телефон для консультацій: 6 36 47