Фото без опису

Як не сплачувати ПДФО та військовий збір при продажі земельної ділянки

Фізична особа, у разі продажу належної їй земельної ділянки, вправі не сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір якщо:

  • розмір земельної ділянки не перевищує норми безоплатної передачі (ст. 121 Земельного кодексу України);
  • ділянка перебуває у власності продавця понад 3 роки ;
  • фізична особа продає нерухоме майно вперше протягом року.

Зверніть увагу, що умова перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину.

Важливо зазначити, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, залежно від їх призначення, отриманих ним у власність у процесі приватизації.

Встановлено такі норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної/комунальної власності:

  • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара.

В іншій ситуації громадянину доведеться сплачувати 5% ПДФО та 1,5% військового збору від вартості земельної ділянки, установленої в договорі. Для продавців - нерезидентів ставка ПДФО в разі продажу належної їм нерухомості становить 18%.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки повинен містити всі умови, перелічені в статті 32 Земельного кодексу України, в тому числі кадастровий номер, цільове призначення, склад угідь, наявні обмеження тощо.

Перед укладенням угоди слід перевірити реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Нотаріус посвідчує відповідний договір лише за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа, що підтвердить сплату податку на доходи до бюджету продавцем. Такий податок майбутній продавець перераховує до бюджету за місцем нотаріального посвідчення зазначеної угоди.