Про це запевнила заступник директора обласного Департаменту соціального захисту населення Людмила МУСІЯКА

За її словами, початок опалювального сезону розпочався спокійно і для органів соціального захисту, і для населення. 126 тисячам одержувачів у літній період субсидії перерахували на новий опалювальний сезон автоматично, решта призначень відбулося за особистим зверненням громадян. Таким чином, зараз отримувачів субсидій нараховується 131 тисяча.

За жовтень кошти для виплати житлових субсидій надійшли в повному обсязі – 93 мільйони гривень.

«Хвилюватися немає підстав. Тим, хто отримує субсидію у готівковій формі через банківські установи, кошти надсилаються на рахунки. Громадяни, котрі обслуговуються через поштові відділення, одержать субсидію у день виплати пенсії чи в інший обумовлений термін», – пояснила вона.

Людмила Мусіяка нагадала, що з травня субсидія має лише готівкову форму. Під час її розрахунку враховується наявність простроченої тримісячної заборгованості у сумі більш ніж 340 гривень. Тож на сьогодні люди, котрі мали борги, отримали відмову в отриманні субсидії.

«Оскільки ми знаходимося в зоні карантину, громадянам, яким на початок опалювального сезону було призначено субсидію, бо ж у них не було заборгованості чи вона числилася незначною, протягом опалювального сезону припинення субсидії не буде. Але потрібно сплачувати за комунальні послуги, накопичувати борг немає сенсу, оскільки він нікуди не подінеться. До кінця опалювального сезону його потрібно закрити, якщо людина планує отримувати субсидію на наступний період», – наголосила фахівець.

За її словами, суттєво змінилися і підходи до нарахування житлових субсидій, що стосується саме майнового стану домогосподарств. Це зокрема, придбання житла, 1 авто молодше п’яти років, чи 2 авто молодше 15 років, наявність депозитів у розмірі більш ніж 100 тисяч гривень, здійснення покупки чи оплати послуг на суму більш ніж 50 тисяч гривень. Це спричинило відмову в отриманні субсидій на цей опалювальний сезон 12 тисячам заявників.

Якщо раніше різні питання можна було індивідуально узгоджувати на розгляді місцевих комісій, то відтепер вони не функціонують. Разом з тим, люди продовжуватимуть отримувати субсидію на додаткову площу, як і раніше.

Людмила Мусіяка наголосила, що з 1 жовтня за призначенням субсидій чи з індивідуальними питаннями потрібно звертатися саме до органів місцевого самоврядування в громадах.

«Зважаючи на карантинний режим, якщо немає нагальної потреби приходити до соціального органу безпосередньо, за довідковою інформацією краще зателефонувати. Якщо ж справа стосується подачі пакету документів, то можна скористатися скринькою для листів, що спеціально розмістили в усіх підрозділах. Це мінімізує соціальні контакти, що вкрай важливо в умовах СОVID-ситуації», – зазначила заступник директора.