Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) регулюються Законом України від 06 липня 1995  265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

 

Дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

 

У разі якщо суб’єкт господарювання підпадає під дію вимог Закону      № 265 та Податкового кодексу України, згідно з якими настає обов’язок застосовувати РРО та/або ПРРО, суб’єкт господарювання за власним вибором може обрати для проведення розрахунків за товари/послуги РРО/ПРРО.

 

 Законом № 265  передбачає РРО:

 – у вигляді  технічного  пристрою (апарату), даний  різновид  часто називають «класичним» РРО;

 – у вигляді певного  програмного забезпечення, яке може бути встановлено  на любий персональний комп’ютер (ПК) або  гаджет; таке програмне забезпечення визначають як  програмне РРО.

 

Класичний, тобто апаратний РРО, має в собі так звану  фіскальну пам’ять, де власне фіксуються та зберігаються усі фіскальні дані, конструкція якої забезпечує  занесення, збереження та багаторазове зчитування підсумкової інформації про об’єми  розрахункових  операцій, яку неможливо змінити або знищити без ушкодження самого пристрою фіскальної пам’яті. Слід відзначити, що класичний РРО періодично передає  до єдиної бази ДПС через мережу Інтернет відповідну фіскальну інформацію по розрахунковим операціям.

 

На відміну від класичного програмний РРО не має у собі вбудованого пристрою фіскальної пам’яті, тому що він передає напряму до бази фіскального сервера ДПС через Інтернет фіскальну інформацію по кожній операції. Таким чином, по суті  сервер ДПС виконує функцію як фіскальної пам’яті, так і бази податкової.

Продавець повинен на вимогу покупця надати документ із фіскальними даними по розрахунковій операції (фіскальний чек), який друкується класичним РРО на папері.

Закон № 265 як альтернативу паперовому варіанту передбачає надання програмним РРО QR-коду, за допомогою якого у покупця є можливість самостійно отримати фіскальний чек встановленої форми в електронному вигляді.

 

Перевагами використання ПРРО є:

– миттєва реєстрація електронних чеків на сервері ДПС;

– ведення обліку товарів;

– видача покупцю електронних чеків у будь-якій формі (Е-mail, СМС, Viber);

– автоматичне створення Z-звітів на підставі розрахункових підсумків;

 фіксування дати, часу та деталей розрахункової операції;

 безкоштовність (програмне рішення  ДПС)

 

Послідовність дій при реєстрації ПРРО наступна:

 суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на податковому обліку у контролюючому органі;

 суб’єкт господарювання шляхом подання до контролюючого органу повідомлення за ф.№ 20-ОПП повинен подати інформацію про господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО;

 для відповідальної особи, яка підписує (завіряє) фіскальний чек ПРРО, необхідно отримати кваліфікований електронний підпис;

 через Електронний кабінет платника податку надсилається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО;

 за відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння фіскального номера із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій, дата формування фіскального номера ПРРО є датою його реєстрації;

– суб’єкту господарювання направляється квитанція № 2 з інформацією про реєстрацію ПРРО із зазначенням присвоєного фіскального номера.

 

Суб’єкт господарювання, який зареєстрував ПРРО, подає Повідомлення з інформацією про ідентифікатор ключа з сертифікату, який використовується для підпису, на працівника, якому надані повноваження проводити розрахункові операції. Кожен касир засвідчує проведення розрахункових операцій та передачу даних до фіскального сервера власним електронним підписом.

 

Де можливо отримати інформацію про програмне забезпечення?

ДПС забезпечує надання безкоштовного програмного рішення для використання суб'єктами господарювання ПРРО; ця інформація  оприлюднюється в Електронному кабінеті платника та на  сайті ДПС України  за адресою: htpp///taх.gov.ua/baneryi/programni-rro. Там же знаходяться інструкції щодо заповнення реєстраційної форми та Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

 

Для отримання консультації з питань впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій звертатися по  телефону (0542) 685-235 (управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Сумській області).