25 липня 2022 року селищний голова Сергій КИРКАЧ, провів нараду з підприємцями Свеської селищної територіальної громади. На нараді були присутні: перший заступник селищного голови Роман ЛУКАШ, начальник фінансового відділу Олена СНІЖКО, поліцейський офіцер громади Іван ШУЛЬГА та провідний інспектор ДСНС Олег ПОСОХОВ.

В ході наради було обговорено план дій торгівельних закладів під час сигналу «повітряна тривога». Після початку оповіщення адміністратор (керівник) має повідомити всіх відвідувачів про найближче укриття та за направленнями (вказівками), розміщеними на стінах, підлозі, пройти до сховища. Трапляються випадки, коли відвідувачі чи працівники відмовляються полишати приміщення. Тоді слід наголосити на ваших правилах (розміщених на видному місці). Як свідчить практика, деяких відвідувачів доводиться тривалий час переконувати полишити приміщення та пройти в укриття задля власної безпеки. Тут варто врахувати, що примушувати відвідувача силоміць ви не маєте права, адже це право людини – пройти в укриття чи прийняти інше рішення. Для тих роботодавців, які відмовляють чи забороняють працівникам іти під час повітряної тривоги в укриття, зауважили, що навіть попри відсутність прямої відповідальності за недотримання правил під час оповіщення повітряної тривоги у разі настання негативних наслідків, що буде пов’язано з життям та здоров’ям людей (працівників, відвідувачів та ін.), дії роботодавця (власника чи керівника) оцінюватимуться вже під час кримінальних проваджень за кожним фактом негативних наслідків.

Одним із основних питань на порядку денному наради стало питання, щодо реалізації алкогольних напоїв військовозабов’язаним. Наразі значна кількість порушень військової дисципліни, недовіра до військовослужбовців з боку населення певною мірою можуть бути пов'язані з тим, що часто можна спостерігати військовослужбовців, які перебувають в стані алкогольного сп'яніння. При цьому незалежно від того, чи перебувають вони в цей час на службі, чи ні - ставлення громадян України до таких представників військових підрозділів є різко негативним і призводить до падіння їх авторитету, що сприяє поширенню панічних настроїв серед населення України. Було нагадано підприємцям, що продавати алкогольні напої військовим ЗАБОРОНЕНО!

В кінці наради селищний голова подякував всім підприємцям за розуміння та за вчасно сплачені податки.