Фото без опису

З настанням холодів кількість травм як серед населення в цілому, так і серед працівників підприємств і організацій значно зростає. Саме тому важливо підготовку до зимового періоду розпочинати заздалегідь.

У холодну пору року на працівників можуть впливати такі несприятливі фактори: низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина), сильний вітер тощо. Передусім це стосується робітників, які працюють на відкритих майданчиках.

За мінусових температур погіршуються умови руху, керування та проведення технічного обслуговування засобів виробництва, виникає небезпека замерзання систем охолодження в конструктивних елементах систем, де застосовують воду. Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.

Все це впливає на зростання виробничого травматизму у зимовий період. Збільшення кількості нещасних випадків у зимовий період також пов’язане з людським фактором: порушенням трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, невикористання засобів індивідуального захисту, порушенням вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів тощо.

Саме тому роботодавець повинен докласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва у зимовий період.

Тож, з метою запобігання нещасним випадкам та аваріям у зимовий період, необхідно вживати заходів, спрямованих на запобігання виробничому травматизму в ускладнених погодних умовах:

  • забезпечувати формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ та організацій. За наявності снігового покриття своєчасно проводити відповідні роботи (прибирання та посипання речовинами, що унеможливлюють ковзання під час ожеледиці);
  • сприяти збереженню тепла у виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог чинних санітарних норм;
  • проводити з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху територією підприємства та міста у зв’язку з виконанням функціональних обов’язків за затвердженим маршрутом;
  • проводити позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо особливої пильності та дотримання правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умовах.

            Виконання цих заходів, а також вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці сприятиме створенню здорових і безпечних умов роботи та запобігатиме нещасним випадкам на виробництві. Пам’ятайте, профілактика травматизму в зимовий період - найкращий засіб захистити працівників

Консультативну, методичну та інформаційну допомогу з питань надання повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці можна отримати від страхового експерта з охорони праці Шосткинського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області Отрошок О.М. за тел.0662324679.

 

Страховий експерт з охорони праці

Шосткинського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Сумській області                                       Ольга ОТРОШОК