Фото без опису

30 січня розпочинається реєстрація на сертифікацію педагогічних працівників-2023. МОН оприлюднило відповідний наказ

Одним з важливих нововведень цьогорічної сертифікації є те, що вона масштабується на вчителів математики та української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту у першому циклі базової загальної середньої освіти (по 500 осіб). І вже п’ятий рік поспіль у сертифікації візьмуть участь учителі початкової школи (не більше 1500 осіб).

Відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників метою сертифікації є виявлення та заохочення вчителів з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

МОН визначило максимальний обсяг заяв, які можуть подати вчителі від кожної з областей. За квотою зареєструватися для участі у сертифікації зможуть 36 вчителів початкових класів, 14 вчителів математики та 14 вчителів української мови і літератури закладів загальної середньої освіти Сумщини. 

Зареєструватись для сертифікації можуть вчителі, які мають педагогічний стаж не менше 2-х років і працюють на посаді вчителя початкових класів за основним місцем роботи.

 

Реєстрація відбуватиметься на порталі Українського центру оцінювання якості освіти у два етапи:

• основний — у межах граничної кількості для кожної області;

• додатковий — до вичерпання загальноукраїнської квоти.

 

Реєстрація вчителів початкової школи триватиме з 30 січня до 13 лютого 2023 року:

• основний етап (30 січня – 05 лютого);

• додатковий етап (06 – 13 лютого).

 

Реєстрація вчителів математики та української мови і літератури триватиме протягом 01–11 серпня 2023 року:

• основний етап (01–07 серпня);

• додатковий етап (07–11 серпня).

 

Сертифікація складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним, а саме із:

1)    незалежного тестування учасників сертифікації;

2) самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності;

3) вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

«Щороку команда управління Служби ретельно працює для забезпечення успішного проведення сертифікації. В умовах повномасштабної війни росії проти України нам довелося докласти максимум зусиль і зробити все можливе на шляху до досягнення поставлених цілей. Ми надзвичайно вдячні всім учителям, які відповідально й активно долучились до сертифікації як учасники та як експерти. Сертифікація відбулася і знову довела свою ефективність - це наш спільний внесок у Перемогу заради успіху українських учнів та нашої Держави, – зазначила очільниця управління Державної служби якості освіти у Сумській області Алла РЯБУХА.

Детальніше про сертифікацію-2023 можна дізнатись у Положення про сертифікацію педагогічних працівників.

Довідково. Упродовж 4-х років сертифікації зі  193 зареєстрованих успішно її завершили 132 учителя початкових класів Сумської області.

Відповідно до положень законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» сертифіковані вчителі мають право на зарахування сертифікації як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником з присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії та/чи педагогічного звання; на-доплату у розмірі 20% до ставки заробітної плати.

 

За інформацією управління Державної служби якості освіти у Сумській області