Фото без опису

У Сумській області з 24 лютого пошкоджено 4824 об’єкти інфраструктури

Наразі відновлено 1561 об’єкт.

У громадах області відновлено 237 багатоповерхівок і 915 приватних жител.

Відбудовано 38 приміщень шкіл, 14 − дитсадочків, 7 − закладів вищої освіти, 9 закладів культури і спорту.

Знову відкрили двері після відновлення 24 будівлі охорони здоров'я на території Сумського, Охтирського, Конотопського та Роменського районів.

Відновлено 144 інфраструктурні об'єкти (дороги) на території Сумського, Конотопського, Роменського, Охтирського районів.

Із 16 зруйнованих мостів відновлено 9.

На державних автодорогах здійснено аварійний ремонт покриття − 3,9 км; ліквідовано ямковості на площі 95700 м2.

На автодорогах місцевого значення: ліквідовано ямковості на площі 62960 м2;

Виконано капітальний та поточний ремонт 596,1 тис. кв. метрів вулиць і доріг комунальної власності.

           За підсумками 2022 року до місцевих бюджетів області надійшло 9,8 млрд гривень, що на 18,5% більше, ніж у 2021 році, і на 7,7% більше, ніж було заплановано на 2022 рік

Розроблено Стратегію відновлення та розвитку економіки Сумської області на 2022-2024 роки. Вже є значні результати від реалізації технічних завдань Стратегії, зокрема:

  • - вивезено на утилізацію 40,9 т непридатних та заборонених хімічних засобів захисту рослин;
  • - модернізовано системи оповіщення у 6 громадах;
  • - облаштовано 167 захисних споруд закладів освіти;
  • - модернізовано 2 підприємства легкої промисловості;
  • - розпочато роботу 2 приватних сироварень;
  • - область є лідером з організації суспільно-корисних робіт (29 громад; залучено 763 особи; використано 8,5 млн грн).
  • - проводяться заходи, спрямовані на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевостіу 36 громадах, роботи виконано на 70%;
  • - створено 3 центри для перебування ВПО.

Аграрії Сумщини в умовах воєнного стану провели посівну компанію та засіяли 93% площ відносно до минулого року.

Сумщина посіла четверте місце серед регіонів України за урожайністю зернових та зернобобових культур, у тому числі: за урожайністю проса (44,1 ц/га) – перше місце, гречки (18,2 ц/га) – третє місце, пшениці (51,1 ц/га) та кукурудзи на зерно (84,9 ц/га) – четверте.

Виплачено грошову допомогу 92 підприємцям на загальну суму 6,9 млн гривень.

            Не зважаючи на бойові дії та військовий стан, в області не припинялося надання медичної допомоги та не знизилась доступність медичної допомоги 

Внаслідок ворожих обстрілів на сьогодні пошкоджень зазнало 39 об’єктів в 26 закладах охорони здоров’я. Повністю зруйновано 2 амбулаторії та 1 фельдшерсько-акушерський пункт. Значних руйнувань зазнали 6 будівель. Повністю відновлено 13 об’єктів, частково відновлено – 11.

Так, за період з 24 лютого по теперішній час народилося близько 3,5 тисячі дітей, проведено більше 40 тисяч оперативних втручань.

З початком збройної агресії російської федерації проти України, на жаль, загинуло 9 медичних працівників.

Найбільше навантаження лягло на службу екстреної медичної допомоги. Проте, навіть ускладних умовах забезпечено безперебійну роботу оперативно-диспетчерської служби Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, в тому числі під час відключення електроенергії та перебоїв з мобільним зв'язком. Здійснено забезпечення бригад Центральної станції Е(Ш)МД для комунікації радіозв’язком, 11 підрозділів забезпечено станціями супутникового зв'язку «Starlink». Створено два цілодобових поста лікаря-консультанта, що дозволяє надавати консультації населенню при неможливості звернутися до свого лікаря. 

Попри складнощі воєнного часу, здійснено оновлення застарілого автомобільного парку. Так, за різними програмами за державні кошти та від благодійних організацій отримано 42 сучасних спеціалізованих санітарних автомобілів. На сьогодні в автопарку Центру працює 86 автомобілів з терміном експлуатації до 2-х років. 

Не стали воєнні лихоліття і перешкодою для оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів. Сумщина протягом року отримала 239 одиниць медичного обладнання, закупленого за кошти державного бюджету, на загальну суму 36 721 529,88 грн. Крім того, закладами охорони здоров’я придбано самостійно медичного обладнання на загальну суму 78 440,64 тис.грн.

     Дякуємо усім жителям області, захисникам, волонтерам, міжнародним партнерам − усім, хто був підтримкою для нашої області та її жителів 

Протягом воєнного стану профінансовано 100% виплат державної допомоги сім’ям та особам, субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

За програмою «Прихисток» 2 729 жителя областіприхистили 6 079 внутрішньо переміщених осіб.

В області створена інформаційна платформа для внутрішньо переміщених осіб за посиланням https://vpo.sm.gov.ua/. На даній платформі розміщена інформація з медичних та освітніх послуг, питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, інформація щодо місць видачі гуманітарної допомоги на території Сумської області у розрізі міських, селищних, сільських територіальних громад.

За кошти обласного бюджету надано:

- одноразову матеріальну допомогу 60 постраждалим Захисникам і Захисницям України та 93 сім’ям загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України на загальну суму 3 млн гривень;

- одноразову матеріальну допомогу сім’ям загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України на поховання у сумі 981,3 тис. гривень;

- компенсацію готівкою на придбання твердого палива 46 сім’ям Захисників і Захисниць України на загальну суму 147,2 тис. гривень;

- адресну грошову допомогу за проходження обстеження методом магнітно-резонансної томографії у сумі 1,7 тис. гривень; 

- щорічну разову грошову допомоги 318 батькам загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України на загальну суму 1,5 млн гривень.

Міжнародні організації активно долучились до оснащення необхідними засобами «Пунктів незламності» і надали 426 генераторів. Крім того, за повідомленням 33 територіальних громад ними самостійно отримано від донорів 342 генератори різної потужності.

Міжнародна організація з міграції організувала доставку вугілля для 1270 домогосподарств 7 громад області (в об’ємі 2 т на домогосподарство).

З початку війни гуманітарним штабом при Сумській ОВА отримано лише залізницею 725 вагонів гуманітарної допомоги загальною вагою більше 14,3 тис. тонн. За інформацією територіальних громад у 2022 році від різних донорів отримано гуманітарну допомогу у загальній кількості понад 18 тис. тонн. та протягом січня 2023 року понад 807 тонн.

Дякуємо усім і кожному, хто підтримував увесь цей рік жителів Сумщини! Дякуємо волонтерам та небайдужим людям, які донатять на ЗСУ, допомагають нашим захисникам усім, чим можуть.

Завдяки вам усім і кожному Україна вистояла. Продовжуємо боротись далі. До Перемоги!!!