Фото без опису 

ЯК ДІЯТИ В РАЗІ ВИТОКУ РАДІАЦІЇ

У разі радіаційної аварії потрібно залишатися в приміщенні, а якщо Ви знаходитесь поза приміщенням, необхідно терміново до нього зайти, щільно закрити вікна, двері, вентиляційні отвори тощо. Підготувати запаси води і слідкувати за оповіщеннями офіційних джерел.

Допоки немає сповіщення від офіційних органів влади про евакуацію чи йодну профілактику, приймати пігулки не потрібно, адже це може бути шкідливо для здоров’я.

У ЯКОМУ ВИПАДКУ ТРЕБА ПРИЙМАТИ ЙОДИД КАЛІЮ

В разі будь-якої загрози чи викиду радіації, населення негайно проінформують про потребу в пігулках і місця, де їх можна отримати. Повідомлення мають оприлюднити органи влади та ДСНС через офіційні канали: радіо, телеканали, на офіційних сайтах тощо, тому слід подбати про наявність мобільного інтернету, теле- та радіозв'язку.

Як тільки буде розуміння, куди рухається радіаційна хмара, на тих територіях будуть проводити запобіжні контрзаходи. У найкоротші терміни розпочнуть свою роботу пункти видачі йодиду калію. Місцеві органи влади вже зараз зобов’язані поінформувати населення про їх місця розташування та порядок видачі препарату.

Приймати пігулки просто зараз, «для профілактики», заборонено. Препарат діє лише короткий проміжок часу і може спричинити порушення функції щитоподібної залози, заблокувати її роботу.

Приймати йодид калію без сповіщення не можна, бо будуть ускладнення в вигляді різних хвороб щитоподібної залози. А коли настане час екстреної йодопрофілактики, вона вже не матиме ефекту. Ефективне прийняття препарату за 6 годин до можливого враження радіоактивним йодом та 8 годин після такого враження.

 

 

 

ЧОМУ ВИКОРИСТОВУЮТЬ САМЕ ЙОДИД КАЛІЮ

Коли відбувається викид радіації, у повітря потрапляє радіоактивний йод, який має згубний вплив на щитоподібну залозу. Саме йодид калію (а не будь-які препарати, що містять йод) блокує щитоподібну залозу і перешкоджає накопиченню радіоактивного йоду в організмі.

Йодид калію може врятувати саме щитоподібну залозу від згубного впливу радіоактивного йоду, який викликає злоякісні процеси в ній. Особливість його вживання полягають у тому, щоби заблокувати щитоподібну залозу звичайним йодом, і вона не змогла захопити шкідливий радіоактивний йод.

Водночас, профілактика калієм йодиду дає результат тільки проти радіоактивного йоду. Інші чинники радіоактивного забруднення, такі як стронцій, приміром, впливають більше на кісткову систему, на інші органи.

КОЛИ, КОМУ ТА В ЯКИХ ДОЗАХ РЕКОМЕНДОВАНИЙ ЙОДИД КАЛІЮ

Ці пігулки потрібні не всім, адже вони можуть як врятувати, так і нашкодити. Що потрібно знати (поради МОЗ України ):

  1. Приймати йодид калію треба лише після офіційного сповіщення і лише одноразово.
  2. Оптимальний ефект препарат має при прийомі не раніше, ніж приблизно за шість годин (щонайменше за три години) до того, як радіоактивна хмара сягне території.
  3. Йодид калію залишається ефективним і одночасно з надходженням хмари і також протягом шести-восьми годин після.
  4. Через 14 годин після зараження радіоактивним йодом ефективність йодної профілактики зменшується до 50%.
  5. Через 24 години йодна профілактика неефективна й навпаки шкодить.

Які дози пігулок калію йодиду приймати:

  • діти від одного місяця до трьох років — 32 мг,
  • діти 3-12 років — 62,5 мг,
  • підлітки 12-13 років та дорослі до 40 років — 125 мг,

Кому протипоказані ліки:

Людям віком понад 40 років — за винятком вагітних жінок або тих, які продовжують грудне вигодовування — приймати калію йодид не потрібно: в такому віці щитоподібна залоза не накопичує радіоактивний йод, а прийом йодиду калію може призвести до порушеннь функції щитоподібної залози, зокрема гіпотеріозу.

Крім того, профілактика йодом має винятки: це алергія на такі препарати, більшість хвороб щитоподібної залози, деякі види дерматиту та васкуліту.

ЧИ МОЖНА ЗАМІНИТИ ЙОДИД КАЛІЮ ІНШИМИ ПРЕПАРАТАМИ І ЧИ МОЖНА КУПИТИ ЙОГО В АПТЕЦІ

Йодид калію продається без рецепту, тож його часто запитують в аптеках. ВАЖЛИВО, спиртова настоянка 5% йоду, ані розчин "Люголя", ані "Йодомарин" чи інші препарати, що містять йод, не замінять ці пігулки.

Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Все, що містить йод: йодомарини, йодиди і інші препарати, які використовують вагітні для зменшення дефіциту йоду, тут не підходять, тому що там дуже маленька доза. Користі від їх вживання не буде.

ПІДСУМОК

Найкращий спосіб вберегти себе, свою родину це заздалегідь потурбуватися самостійно. По можливості придбати йодид калію та носити пігулку з собою у гаманці, адже нікому не відомо коли може трапитися надзвичайна ситуація техногенного характеру на ЗАЕС, адже сама звістка про екстрену йодопрофілактику вас може застати  будь-де і часу для її отримання у спеціальному пункті або доїхати додому, щоби її випити, може не вистачити.

Питання екстреної йодопрофілактики особливо гостро стоїть для тих, хто перебуває у 30-кілометровій зоні ЗАЕС. Всі хто знаходиться у цій зоні, такі пігулки необхідно отримати у відповідних пунктах та носити їх із собою. Не варто легковажити тим, хто перебуває (живе) в радіусі ста кілометрів від Запорізької АЕС.

Стосовно інших територій, що знаходяться поза межами 100-кілометрової зони від ЗАЕС, також слід провести такі заходи, не зважаючи на те, що вони перебувають на більших відстанях від потенційно небезпечного об’єкту.

За інформацією МОЗ України держава від ЄС додатково отримала ще
5,5 мільйона пігулок.

Інформація надана сектором Ямпільське бюро правової допомоги