Фото без опису

З метою забезпечення охорони річкових раків під час їх природного відтворення, збільшення їх запасів з 15 серпня 2023 року по 30 вересня 2023 року (включно) розпочинається заборона на лов річкових раків на період їх другої линьки у водних об’єктах Сумської області.

Для збереження водних біоресурсів  Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства у Сумській області видано відповідний наказ, де зазначено, що державні інспектори відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» забезпечать здійснення заходів щодо проведення охорони раків.

         «Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.  Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені». Лов членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн та штраф – до 680 грн.

         Закликаємо громадян бути відповідальними та дотримуватися встановленої заборони на вилов водних біоресурсів. У разі виявлення порушень, особи будуть притягнуті до відповідальності згідно з нормами чинного законодавства.

Про всі факти порушень, просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію» Рибоохоронного патруля: (096) 838-25-70, (0542) 77-17-15 та всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію»:  0 (800) 50-52-50 та інші природоохоронні органи.