Фото без опису

На жаль, в експлуатації у побуті знаходиться безліч електронагрівальних пристроїв кустарного, тобто саморобного, виготовлення різної конструкції та призначення, часто зроблених без дотримання елементарних вимог пожежної безпеки. Єдина ціль, яка при цьому переслідується, це підвищення потужності електронагрівального приладу та отримання від нього максимальної кількості тепла. Висока пожежна небезпека цих приладів обумовлена не тільки великою кількістю випроміненого тепла та високою температурою нагрівальних елементів, але й тим, що відбувається перевантаження електричних мереж, контактних елементів і штепсельних роз’ємів, магнітних пускачів, вимикачів та ін.

Враховуючи те, що зараз опалювальний сезон, а кількість пожеж невпинно зростає нагадуємо основні вимоги та правила експлуатації електрообігрівальних приладів:

– електронагрівачі повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з’єднань та електророзеток заводського виготовлення з заземленими контактами;

– електронагрівальні прилади повинні встановлюватись на негорючій основі;

– температура зовнішньої поверхні у найбільш нагрітому місці, в нормальному режимі роботи, не повинна перевищувати 85°;

– відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 0,25 м.

Забороняється:

– використовувати електронагрівальний прилад для сушки одягу та інших матеріалів;

– під’єднання декількох приладів в одну розетку;

– накривати горючим матеріалом електронагрівальний прилад;

– залишати без догляду при виході з приміщення увімкнені в електромережу електронагрівальні прилади.

Аби не допустити лиха пожежі пам’ятайте кілька корисних правил:

Не вмикайте електричних приладів, що іскрять та перегріваються.

Перевірте, йдучи з дому, чи не покинув хто увімкненої електропраски, чи не поставив її хто ненароком на стіл чи стілець.

Відділ забезпечення заходів з попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту у Шосткинському районі центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України
у Сумській області