Фото без опису

29 січня в Україні вшановується День пам’яті Героїв Крут. Це були студенти, які відчайдушно стримували більшовицький натиск біля залізничної станції, внаслідок чого майже всі більшовицькі війська втратили можливість атакувати на декілька днів. 

Юнаки, які вчилися в Українській юнацькій військовій школі імені Богдана Хмельницького разом зі Студентським куренем та куренем “Смерті” стримали чотирьох тисячну армію більшовиків. Найменшим Героям Крут було 16 років.

Фото без описуБій між армією УНР і Червоною армією, що відбувся біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина, був успішним для захисників української державності – наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога наші зупинили, а здійснюючи організований відступ, зруйнували за собою колії та мости. 

Більшовики втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мав підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й зруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, але вже не залізницею, а реквізованими селянськими возами, запряженими кіньми, розмоклою дорогою.

Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Брестський мир, який врятував молоду українську державність. У березні 1918 року, після підписання Брестського миру, з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій Могилі в Києві.