Фото без опису

Безпекові угоди з Німеччиною та Францією є знаковими та необхідними Україні в боротьбі з агресором

У Берліні Володимир Зеленський та федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали безпекову угоду між Україною та Німеччиною у межах Вільнюської декларації G7. Також у межах Вільнюської декларації G7 безпекову угоду між Україною та Францією підписали Президент України Володимир Зеленський та президент Франції Еммануель Макрон.

💬"Цим угодам передувала колосальна робота, яка тривала з початку повномасштабного вторгнення. Так, навесні 2022 року за дорученням Володимира Зеленського було створено Міжнародну робочу групу з питань гарантій безпеки. У вересні 2022 року група презентувала Київський безпековий договір. Він заклав основу для Спільної декларації Великої сімки про підтримку України. Декларація, у свою чергу, окреслила систему двосторонніх угод між Україною та союзними державами щодо зобов'язань у сфері безпеки, – розповів начальник Сумської ОВА Володимир Артюх. – Наразі Україна працює над цими договорами. Першу таку угоду було підписано із Великою Британією, тепер маємо угоду з Німеччиною та Францією".

‼️Угода з Німеччиною є безпрецедентним у відносинах України та Німеччини.

➡️Угода діятиме 10 років та передбачає співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку України.

➡️Відповідно до домовленостей Німеччина буде надавати підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти нашій державі захистити себе та відновити свою територіальну цілісність.

➡️В угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 млрд євро, що значно посилить українську армію.

➡️Також засвідчено, що ФРН надаватиме підтримку Україні протягом усього строку дії документа.

➡️Німеччина також працюватиме над підтримкою санкційного тиску на Росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна Росії проти України та доки не буде відновлено територіальної цілісності нашої держави.

➡️Німеччина продовжуватиме роботу у Коаліції щодо створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.

➡️Окрім того, документ передбачає допомогу з боку Німеччини зусиль України на шляху реформ, необхідних для реалізації прагнень до членства в ЄС і НАТО.

‼️Угода з Францією

🔷Франція бере на себе зобов'язання допомогти Україні в трьох основних аспектах: захист території, протидія новій агресії з боку Росії, та підтримка інтеграції України в європейські та атлантичні безпекові структури. Це включає як військову допомогу, так і сприяння у сфері кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури.

🔷Окремо важлива увага приділяється розвитку військових можливостей України, з акцентом на протиповітряній обороні та інших ключових областях. Франція обіцяє допомогу в навчанні, обладнанні та розвитку оборонної промисловості.

🔷Для зміцнення довгострокової співпраці, обидві держави зосередяться на обміні інформацією та досвідом у сфері розвідки, кібербезпеки та оборонних технологій. Також передбачено створення спільних підприємств для розробки та виробництва військового обладнання.

🔷У документі також зафіксована відповідальність Росії за дії, спрямовані проти України.