Фото без опису

           З 2023 року в громаді запроваджено Громадський бюджет.  Передумовою запровадження бюджету участі була ідея залучення мешканців  громади до розподілу частини  коштів місцевого бюджету та можливість втілювати свої проєкти незважаючи на те, що в країні іде війна. Проте громада живе, розвивається заради людей, які залишились на території громади і будуть її відбудовувати після Перемоги.

Ідея знайшла підтримку серед депутатів селищної ради, завдяки чому рішенням тридцятої сесії Свеської селищної ради восьмого скликання від 08.05.2023 затверджено Положення про Бюджет участі Свеської селищної територіальної громади.

Рішенням тридцять другої сесії восьмого скликання від 26.07.2023 утворено Координаційний комітет з питань впровадження громадського бюджету та затверджено його персональний склад, до якого увійшли представники органів місцевого самоврядування, громадськості, депутати Свеської селищної територіальної громади.

         З метою інформування мешканців щодо запровадження бюджет участі на сайті нашої громади є окремий розділ: «Громадський бюджет» за посиланням: https://svesa-rada.gov.ua/gromadskij-bjudzhet-bjudzhet-uchasti-10-17-16-07-08-2023/.

         На реалізацію проєктів у 2023 році були передбачені кошти в сумі  200,00 тис. гривень. Проте, в результаті аналізу проєктів на предмет можливості або неможливості його реалізації відповідальними підрозділами Свеської селищної ради до голосування були допущенні два проєкти з п’яти поданих.

         Проєкти були включені до цільових програм Свеської селищної територіальної громади на загальну суму 99 950 гривень.

         У підсумку, сума на реалізацію проєктів навіть не вся була вичерпана.

         Таким чином, у 2023 році були реалізовані:

проєкт «Фізична активність в дитинстві – здорова нація в майбутньому», (придбання та встановлення спортивного комплексу та тенісного столу, автор Дяченко Олена Володимирівна – 46 голосів, місце реалізація смт Свеса)

         проєкт «Формування активного способу відпочинку у молоді», (придбання волейбольної сітки, м’ячів волейбольного та баскетбольного, столу тенісного, ракеток для тенісу, вуличних тренажерів, автор Шкондик Катерина Миколаївна – 12 голосів, місце реалізації с. Княжичі, «Зона відпочинку»).

  • За результатами конкурсного відбору серед представників зі всіх куточків України посадові особи Свеської селищної ради разом із шістнадцятьма своїми колегами зараховані до числа учасників  Програми «U-LEAD з Європою»  для участі у програмі підтримки «Розробка та впровадження громадського бюджету». Навчання тривало протягом березня-липня 2024 року. У підсумку оновлено Положення про громадський бюджет Свеської селищної територіальної громади та додатки до нього, затверджено параметри громадського бюджету та запроваджено громадський бюджет Свеської селищної територіальної громади на 2025 рік.

У жодному разі громада не збирається відмовлятися від Громадського бюджету, адже це не тільки механізм прозорого використання коштів, а і налагодження діалогу між владою і громадянами, що сприяє взаємодії довірі і порозумінню.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису