Фото без опису

У зв’язку з військовою агресією з боку російської федерації на території України в інформаційних ресурсах дедалі більше з’являються повідомлення про виявлення небезпечних предметів. Зокрема йдеться про виявлення протипіхотних мін, заборонених міжнародним гуманітарним правом, які нагадують «метеликів», а також про можливість знайти мобільний телефон, дитячу іграшку чи іншу цінну річ, яка може бути замінована. Такі знахідки можуть не лише спричинити шкоду здоров’ю людини, а й забрати її життя. У зв’язку із цим поліцейські та рятувальники закликають громадян бути пильними і обережними, а також пояснювати дітям необхідність бути уважними та не чіпати підозрілі предмети.

Необхідно пам’ятати, якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно. Уникайте будь-яких дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями, – це може призвести до їх вибуху, численних жертв і руйнувань.

Якщо ви натрапили на невідомі предмети, що схожі на вибухонебезпечні необхідно дотримуватись певних правил, щоб уберегти від небезпеки себе та оточуючих, а саме:

  • - не чіпайте, не рухайте знахідку;
  • - зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;
  • - відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
  • - відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;
  • - припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;
  • - організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;
  • - про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити до служби порятунку «101» чи до поліції за номером «102».

Запам’ятайте! Виявлений вибухонебезпечний предмет, не можна торкатися – це дуже небезпечно.

Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають право тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами.