Фото без опису

Холера — це гостра діарейна інфекція, викликана бактерією Vibrio cholerae.

Як можна заразитися?
         Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.

Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Через який час після інфікування з’являться перші симптоми?
          Інкубаційний період холери триває від кількох годин до 5 днів.

Які симптоми захворювання?

          Основний симптом холери - це раптова, безболісна, водяниста діарея, яка може швидко призвести до зневоднення. Інші симптоми включають блювання, спрагу, судоми в м'язах, слабкість та втрату пружності шкіри. 
В більшості людей, інфікованих бактерією V. cholerae, не розвивається жодних симптомів, хоча протягом 1–10 днів після інфікування в їхніх фекаліях присутні бактерії, що потенційно можуть інфікувати інших людей.

Аби вберегтись від захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  1. Пийте лише кип’ячену або бутльовану воду.
  2. Мийте руки з милом, особливо перед їжею та після туалету. За відсутності води дезінфікуйте руки спеціальними засобами.
  3. Ретельно мийте овочі та фрукти.
  4. Уникайте вуличної їжі в місцях із сумнівною гігієною.
  5. Купайтеся лише у безпечних місцях: уникайте забруднених чи потенційно небезпечних водойм.


Фото без опису