Фото без опису

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ГРОМАДИ!

    Ось і настала довгоочікувана тепла пора року, час для подорожей активного відпочинку та корисного дозвілля.У спекотну погоду більшість громадян намагається провести свій відпочинок поблизу води на річках, озерах, ставках та інших водоймах. З метою профілактики та недопущення нещасних випадків на воді нагадуємо Вам загальні правила поведінки на воді в літній період.                                                    Коли?

Найбільш сприятливою для купання є спокійна безвітряна погода за швидкості вітру до 10 м/сек, при температурі води – не нижчою за +18°С, t° повітря – не нижчою за +24°С. Найкращий час – ранок або вечір, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання: 8.00-10.00, 17.00-19.00. Безумовно - лише у світлу пору доби. Не рекомендовано купатися чи плавати раніше, ніж через півтори-дві години після прийому їжі. Плавати у воді потрібно не більше 15 хв.

Не можна купатися під час зливи, грози, і навіть коли дощу нема, але чути грім.

Де?

Купатися слід у спеціально обладнаних місцях: на пляжах, в басейнах, купальнях, на водних станціях - там, де є необхідні засоби для надання допомоги потерпілим.

Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.                                      

   Як?

Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води. Не слід заходити у воду після довгого перебування на сонці, оскільки від різкого перепаду температур може стати зле навіть фізично здоровій людині. Не запливайте занадто далеко від берега та не пірнайте на велику глибину, де вода значно холодніша ніж на поверхні, оскільки людину може схопити судома. Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно. Не стрибайте в воду  в мілких, темних та невідомих місцях, особливо з розбігу вниз головою, бо ви можете ударитися об дно, знепритомніти та втопитися. Дуже обережно плавайте на надувних матрацах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести далеко від берега, а хвилею – захлеснути, із них може вийти повітря, що може призвести до біди. Не подавайте без потреби сигналів про необхідність допомоги. Якщо вас підхопила течія, не панікуйте, треба пливти за течією, поступово i плавно повертаючи до берега. Якщо у воді ви почуваєтеся погано, відчуваєте, що втрачаєте сили, або коли тіло зводять судоми, чи ви побачили потопельника, а самі не вмієте плавати, – негайно кличте на допомогу.

Людям, які відпочивають у місцях масового відпочинку на водних об’єктах, забороняється:

1) запливати за межу купання в акваторії, позначену буями;

2) підпливати до маломірних/малих суден;

3) вилізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;

4) використовувати рятувальні засоби не за призначенням;

5) стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього, і в місцях з невизначеними глибиною та станом дна;

6) розпивати спиртні напої і купатися в стані алкогольного сп’яніння;

7) організовувати у воді ігри, пов’язані з пірнанням та захватом тих, хто купається;

8) забруднювати і засмічувати водні об’єкти та територію пляжів;

9) подавати фальшиві сигнали тривоги;

10) залишати без нагляду малолітніх дітей;

11) використовувати для плавання автомобільні камери, плоти, лежаки, дошки;

12) використовувати маломірні/малі судна, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли в зонах пляжів, у громадських місцях купання за відсутності буйкового огородження пляжної зони і в межах цієї зони;

13) приводити із собою собак та інших тварин.

Пам’ятайте: дотримання правил поведінки на воді – запорука безпеки Вашого життя!