Фото без описуІНФОРМАЦІЯ

про діяльність Ямпільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області за 1 півріччя 2021 року, переваги та значимість органу пробації для суспільства

          Діяльність Ямпільського районного сектору з питань пробації за 1 пвріччя 2021 року при здійсненні контролю за засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, була направлена на дотримання вимог кримінально-виконавчого та антикорупційного законодавства, відомчих наказів та інших чинних нормативних документів, на налагодження плідної взаємодії з органами поліції, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями.

            До Ямпільського РС протягом першого півріччя 2021 року  на виконання надійшло 2 вироку щодо засуджених до обмеження волі. Обидва засуджених направлені до Конотопського виправного центру для відбування призначеного судом покарання.

            За  звітний період 2021 року по обліках Ямпільського районного сектору  пройшло 54 особи, з них 7 жінок та 4 неповнолітніх засуджених. Всього на обліку перебуває 38 засуджених,  з них 6 жінок, 4 неповнолітніх особи.

До покарання у виді штрафу засуджено 9 осіб. 7 осіб сплатили штраф та надали копії відповідних документів, вироки щодо 2 осіб знаходяться на виконанні.

Станом на 30.06.2021 року на обліку Ямпільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області перебуває 4 неповнолітніх особи.        

          Злочин вчинений неповнолітніми особами у групі, без участі дорослих.

          Неповнолітні були поставлені на облік сектору пробації. З порядком та умовами відбування покарання були ознайомлені у присутності батьків.  Щодо усіх неповнолітніх осіб були направлені відповідні запити для отримання інформації та проведення профілактичної роботи з відповідними службами.

            26.02.2021 року в рамках спільного проєкту «До виправлення – один крок!» для неповнолітніх суб’єктів пробації проведена оглядова екскурсія до Ямпільського краєзнавчого музею «Ямпільщина краєзнавча» та представлена виставка «Стежини Полісся».

           На протязі іспитового строку відбування покарання з неповнолітніми проводилися профілактичні бесіди в присутності їх батьків. Під час бесіди було з’ясовано трудову зайнятость неповнолітніх, зайнятість у вільний від навчання час. Обговорені питання відвідування навчального закладу, повноту відвідування занять, виконання завдань, передбачених навчальною програмою. Крім цього були обговорені родинні відносини, ставлення батьків до дітей, до навчальної дисципліни, поводження у суспільстві. Неповнолітні попереджені про неприпустимість порушення громадського порядку, навчальної дисципліни та вчинення адміністративного правопорушення або нового кримінального злочину.  В ході бесіди роз’яснено про шкідливість вживання алкогольних напоїв та психоактивних речовин у неповнолітньому віці, особливості виникнення залежності від них, проведено тест «Плюси та мінуси вживання алкогольних напоїв», на підставі якого зроблено висновок про необхідність коригування кола спілкування та обрання друзів. Також роз’яснено наслідки вчинення крадіжок, проведено виховну та роз’яснювальну роботу з питань поводження у суспільстві, відношення з боку оточуючих до осіб, які постійно вчиняють злочини. В бесідах з неповнолітніми приймали участь начальники служб у справах дітей Ямпільської селищної ради та Дружбівської міської ради, які також звернули увагу на недопущення вчинення неповнолітніми нового злочину.

       Також проводилися бесіди за участі заступника начальника відділу «Ямпільське бюро правової допомоги» Полтора А.В. Під час бесіди неповнолітнім було роз’яснено, що вони або їхні родичі можуть звертатися до бюро для надання безоплатної правової допомоги, про види правових послуг, які можна отримати при зверненні, про категорії осіб, яким надається безоплатна первинна та вторинна правова допомога. Проведений семінар на тему: «Відповідальність за викрадення чужого майна».

       У  квітні – травні 2021 року з неповнолітніми, які перебувають на обліку Ямпільського сектору  пробації, у присутності їх батьків, були проведені бесіди на тему: «Формування правослухняної поведінки»; «Плюси та мінуси вживання алкоголю у неповнолітньому віці»; «Сенс вчинення правопорушень»; «Правильний вибір кола спілкування» та «Можливості отримання безоплатної правової допомоги.

                 28.05.2021 року на базі Ямпільської централізованої бібліотеки неповнолітні суб’єкти пробації прийняли участь у літературній виставці «Закон захищає дитинство», прийняли участь у конкурсі малюнків «У дитини право є» та вікторині «Дитина має право».

          Протягом першого півріччя 2021 року до Ямпільського сектору пробації надійшло 22 ухвали суду на складання досудових доповідей. З них, більшість наданих рекомендацій органом пробації щодо призначення покарань, враховані судом. Отже, вивчення особистості до моменту судового розгляду не є тільки складовою діяльності служби пробації, а й дієвим засобом забезпечити суд інформацією, необхідною для призначення покарання судом. Крім цього, виконання наглядових функцій, під час вироків суду, є також однією з переваг органу пробації, з метою своєчасного вирішення питань щодо залишення правопорушників на свободі, у разі ухилення ними від виконання обов’язків, покладених судом та систематичне вчинення адміністративних правопорушень, зокрема дрібні хуліганства, домашнє насильство, зловживання спиртними напоями. Отже пробація це – сучасний інструмент у роботі з правопорушниками, який відповідає практиці розвинених країн. Впровадження пробації в Україні є найбільш важливою і успішною реформою системи кримінальної юстиції України.

Впродовж 1-го півріччя  та за  аналогічний період минулого року не допущено повторних злочинів з боку суб’єктів пробації, що є результатом якісної соціально-виховної роботи з боку персоналу пробації з даною категорією осіб.