Фото без описуУ 2022 році планується подальша деталізація послуг, включених до програми медичних гарантій, а також посилення умов надання медичних послуг відповідно до галузевих стандартів та міжнародних практик

У 2022 році фокус Програми медичних гарантій не зміниться. Це пацієнт та його потреби. Адже фінансова захищеність пацієнтів – наш пріоритет. В фокусі уваги програми медичних гарантій на 2022 рік будуть: 

Первинна медична допомога, а саме: підвищення охоплення послугами первинної медичної допомоги та розширення обсягу надання послуг ПМД, щоб більшість потреб пацієнтів міг забезпечити сімейний лікар. Важливим пріоритетом залишатиметься вакцинація, зокрема вакцинація від COVID-19. Особливу увагу буде приділено якості медичної допомоги, для чого спільно з лікарською спільнотою та експертами ВООЗ будуть розроблені індикатори якості.

Особлива увага приділятиметься охороні материнства та дитинства. Зокрема пріоритетними залишатимуться пакети  медичних послуг щодо надання допомоги при вагітності, пологах та допомоги новонародженим, які народилися хворими чи захворіли. Окремо пропонується приділити увагу наданню екстреної допомоги для дітей, які потребують перевезення із лікарським супроводом. Для цього мають бути забезпечені належні умови та чітко дотримуватися принцип екстериторіальності. Додатково пропонується встановити підвищені вимоги для закладів, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу дітям із забезпеченням відповідної оплати.

Зважаючи на рівні смертності, пріоритетними залишатимуться послуги з надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема лікування інсульту та інфаркту, до надання яких висуватимуться підвищені вимоги, а оплата відбуватиметься за підвищеним тарифом.

Важлива увага приділятиметься ранньому виявленню онкологічних захворювань та їх лікуванню у разі виявлення, особливо у дітей. Зокрема пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг з ендоскопічних досліджень та мамографії в групі підвищеного ризику. А також планується подальше підвищення вимог до надання послуг з лікування онкологічних захворювань з метою забезпечення більш ефективної надання допомоги пацієнтам.

В фокусі і надалі перебуватиме стаціонарозамінні форми лікування, зокрема забезпечення лікування в умовах стаціонару одного дня, та відбуватиметься подальша деталізація амбулаторних послуг.

Ми продовжуємо працювати для наближення послуг до пацієнта, зокрема щодо охорони психічного здоров’я за допомогою мобільних команд з охорони психічного здоров’я, мобільної паліативної допомоги та лікування окремих інфекційних захворювань на первинному рівні (ТБ, ВІЛ).

З цією ж метою ми плануємо розширення програми реімбурсації, зокрема для лікування окремих неврологічних захворювань (хвороба Альцгеймера та Паркінсона), та лікування хвороб органів дихання, зокрема хронічного обструктивного захворювання легень. Таким чином пацієнти зможуть контролювати хронічні захворювання не зазнаючи катастрофічних витрат та уникаючи госпіталізації.

Озираючись на досвід із коронавірусною хворобою, пропонується розширити пакет готовності до реагування на інфекційні хвороби на готовність до реагування на інші надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру.

За матеріалами НСЗУ