Фото без опису

В Україні запровадили бустерну дозу для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися, якщо з часу закінчення курсу вакцинації вже минуло 6 місяців

Як повідомили в управлінні охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації під час брифінгу, для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19. Бустерну дозу вакцин вже вводять медикам та працівникам будинків інтернатного типу від COVID-19.

В чому різниця між додатковою та бустерною дозою:

  • Додаткова доза вводиться людям, у яких міг не виробитися достатній рівень імунітету через важкі захворювання, такі як, наприклад, рак крові, через ВІЛ-інфекцію, пережиту трансплантацію органів, хімієтерапію, лікування великими дозами гормональних препаратів. Додаткову дозу вводять через 1-3 місяці після останнього щеплення тою ж самою вакциною, якою робили попередню вакцинацію. Дія сертифікату не подовжується.
  • Бустерна доза вводиться людям 60+, медикам та співробітникам будинків інтернатного типу для того, щоб посилити захист через поступове зниження ефективності вакцини. Бустер – мРНК-вакцини – потрібно вводити через 6-9 місяців після вакцинації. Сертифікат про вакцинацію буде продовжено.

Зміна термінів дії COVID-сертифікатів.

  • Рахуючи від дати отримання бустерної дози, новий COVID-сертифікат діятиме 270 діб. Отримати його можна буде в Дії: достатньо повторити запит на генерацію сертифікату в останніх числах січня 2022 року. До того часу сертифікат за попередню повну вакцинацію є чинним.

Вакцинація – єдиний спосіб захиститися від важкого перебігу та смерті від COVID-19. Вона критично важлива для людей з супутніми захворюваннями, для вагітних, для людей 60+. Будь ласка, нагадайте своїм громадам, що є лише два варіанти: щепитися і жити спокійно або з острахом чекати хвороби та її наслідків чи, навіть, смерті.

Довідково. За 2021 рік в Україні було здійснено майже 28,5 млн щеплень. Одну дозу вакцини отримали понад 14,7 млн людей, це 47% дорослого населення. Повністю вакциновані двома дозами 44% дорослого населення – більш ніж 13,7 млн українців.

На Сумщині протягом 2021 року зроблено всього 830 276 щеплень (935,2 на 1 тис. дорослого населення); щепилось 427 317 осіб (48,13% дорослого населення), у тому числі 402 835 пацієнтів (45,7 % дорослого населення) – двома дозами), 124 особи – третьою (додатковою або бустерною) дозою. 

За матеріалами: http://sm.gov.ua/ru/arkhiv1/27930-zhyteliv-sumshchyny-vikom-60-zaklykayut-otrymaty-busternu-dozu-vaktsyny-vid-covid-19.html