Фото без опису

Системне підвищення пенсій, «авіаційний безвіз» із Євросоюзом, рекордний ВВП у доларовому еквіваленті та забезпечення України ефективними вакцинами – серед основних досягнень Уряду у 2021 році

Ппротягом року Уряд 10 разів підвищував пенсії для різних категорій пенсіонерів. Завдяки цьому середня виплата зросла до 4 тисяч гривень. Суттєво підвищено пенсії військовим пенсіонерам та чорнобильцям. Вперше з 2014 року середня пенсія перевищила фактичний прожитковий мінімум.

На фінансування протидії коронавірусу торік держава витратила більш як 35 млрд грн, які були спрямовані на доплати медикам, забезпечення кисневим обладнанням, тестування й інші заходи. Від початку минулого року в Україну поставлено більш ніж 40 млн доз різних вакцин проти COVID-19. Понад 44% дорослих українців пройшли повний курс щеплення.

Крім того, 2021 рік Україна завершила з рекордним номінальним ВВП у доларовому еквіваленті за всю історію (понад 195 млрд доларів США) та  найбільшим обсягом експорту товарів за останні 9 років (68,24 млрд доларів США).

Серед ключових досягнень 2021 року – укладення угоди про Спільний авіаційний простір із Європейським Союзом. «Авіаційний безвіз» розширить доступ українських перевізників на ринок ЄС та європейських перевізників – на ринок України, збільшить географію польотів та сприятиме здешевленню квитків.

Крім того, у 2021 році дано старт створенню українського державного авіаперевізника Ukrainian National Airlines (UNA). Активно триває розвиток внутрішніх авіаперевезень, зокрема стартувало будівництво у Міжнародному аеропорту «Дніпро», продовжується модернізація регіональної мережі авіахабів у таких містах як Рівне, Чернівці, Вінниця, Житомир, Київ, Полтава, Дніпро, Запоріжжя, Кривий Ріг, Херсон, Одеса.

У 2021 році також продовжилось оновлення дорожньої інфраструктури: у межах програми Президента «Велике будівництво» відновлено понад 7 тис. км доріг, збудовано та відремонтовано 350 мостів.

Серед іншого, торік було досягнуто значного прогресу в розвитку публічних (електронних) послуг. На порталі та в застосунку Дія додалось понад 20 електронних послуг. У мобільному застосунку Дія українцям доступно вже 15 цифрових документів. У 2021 році Україна стала першою державою світу, у якій цифрові паспорти в смартфоні стали повними юридичними аналогами звичайних документів, а українські COVID-сертифікати отримали визнання в ЄС.

Завдяки запровадженню нового механізму ПСО з 1 жовтня тарифи на електроенергію для 80% українських родин були знижені до 1,44 грн за кВт-год. Річні газові продукти, що стали доступні для населення з травня 2021 року, забезпечили для українців у 4-5 разів нижчу ціну за газ, ніж європейська біржова ціна.

У 2021 році Уряд продовжив забезпечення армії сучасним озброєнням і технікою. Торік ЗСУ отримали понад 3 тисячі основних зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, до 4 мільйонів боєприпасів та ракет різного призначення, близько 3 тисяч приладів нічного бачення. Також здійснюється будівництво корветів типу ADA, літаків АН-178-100Р, активізовано виробництво ракетних комплексів «Нептун» та озброєння, що складе ракетний щит держави.

Крім того, у 2021 році держава забезпечила рекордну фінансову підтримку ветеранів. Торік спрямовано виплату грошової компенсації на житло для 659 ветеранів війни. Повністю закрита потреба в житлі для постраждалих учасників Революції Гідності та родин Героїв Небесної Сотні.

Повна інформація про досягнення міністерств в презентації.

Підсумки роботи за 2021.pdf ( .pdf , 1.07 Мб )

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/klyuchovi-dosyagnennya-uryadu-u-2021-roci