Фото без опису

РЕФОРМА ЛІКАРНЯНИХ: ТРУДІВНИКИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ ОФОРМИЛИ ПОНАД 150 ТИСЯЧ ЕЛЕКТРОННИХ ДОКУМЕНТІВ

Від початку реформи електронних листків непрацездатності трудівники Сумської області понад 150 тисяч разів скористались новою послугою. Водночас, згідно з  даними Національної служби здоров’я України на Сумщині було створено більше 190 тисяч медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні. 

Загалом в Україні від початку реформи електронних листків непрацездатності українці понад 4,5 млн разів скористались новою послугою. Таку цифру повідомляють у Пенсійному фонді України. Водночас, згідно даних МОЗ, в електронній системі охорони здоров’я було створено більше 6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні. 

Зауважимо, реформа спростила процес оформлення лікарняних. Більше не потрібно збирати підписи і печатки на бланку, передавати документ роботодавцю чи навіть знов іти до лікарні за заміною документу, якщо при оформленні лікарняного була допущена помилка. 

Тепер неточності при створенні лікарняних трапляються рідше, адже лікар самостійно не вносить інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично. Водночас, у випадку, якщо при укладенні декларації із сімейним лікарем було допущено помилку в ПІБ, яка продублювалась у лікарняному (наприклад, пропущено букву), Фонд соціального страхування України прийме такий е-лікарняний на оплату без необхідності здійснювати заміну, аби незначні помилки не призводили до уповільнення виплат допомог.

Що робити, якщо у вашому е-лікарняному є незначна помилка в ПІБ: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979565.

Дізнатись, коли оплатять е-лікарняний, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється тут https://t.me/socialfund. Дата фінансування прямо залежить від дати, коли роботодавцем було подано заяву-розрахунок за відповідним е-лікарняним.

 

 

ТОРІК ПРАЦІВНИКИ ОБЛАСТІ  ОТРИМАЛИ ПОНАД 313 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ЛІКАРНЯНИХ

Упродовж 2021 року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області спрямувало на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності понад 313 мільйона гривень.

Видатки управління  на фінансування лікарняних у разі хвороб (у тому числі на COVID-19), травм, догляду за хворими рідними, самоізоляції тощо зросли на 68 мільйонів гривень, порівняно з 2020 роком.

Такий рівень зростання пов’язаний, у першу чергу, із поширенням коронавірусної хвороби – за підсумками минулого року суттєво збільшилась кількість днів, які працюючі провели на лікарняних. Зокрема, у січні–листопаді 2021 року управляння прийняло на оплату 873,5 тисяч днів лікарняних, що на 16,5% більше, ніж за відповідний період 2020 року.

З’ясувати, чи вже було профінансовано ваш е-лікарняний, можна в онлайн – інформації про стан фінансування лікарняних і декретних допомог, яка щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним – не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви. Уточнити дату можна також у відділенні Фонду. Для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

РОЗМІР ДОПОМОГИ НА СУМЩИНІ ЗА ОДИН ДЕНЬ ЛІКАРНЯНОГО ЗРІС НА 11,8% ЗА ПІДСУМКАМИ РОКУ

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності за підсумками 2021 року зріс на 11,8% порівняно з відповідним періодом 2020 року.

За підсумками року в середньому за один день перебування на лікарняному управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області виплачувало допомогу у розмірі 317,6 грн. При цьому за підсумками грудня 2021-го середній розмір вже складав 334,8 грн.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Найбільший середньоденний розмір допомоги за лікарняними упродовж 2021 року був на Охтирщині (346,4 грн) та в місті Суми (344,1 грн). Найменший – на Шосткинщині (251,9 грн).

Дата фінансування допомог за лікарняними прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

 

У 2021 РОЦІ ЗА ЛІКАРНЯНИМИ ЗВЕРНУЛОСЬ ПОНАД 80 ТИСЯЧ ПРАЦІВНИКІВ СУМЩИНИ

За підсумками 2021 року на 10 тисяч більше працівників Сумщини звернулись до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області за допомогами по тимчасовій непрацездатності в разі лікування захворювань, травм, догляду за хворими рідними, проходження самоізоляції від COVID-19 тощо.

Загалом торік управління виконавчої дирекції Фонду прийняло на оплату лікарняні, видані понад 80 тисяч працівників – на 14,2% більше, ніж упродовж 2020 року.

В цілому в державі за допомогами по тимчасовій непрацездатності в разі лікування захворювань, травм, догляду за хворими рідними, проходження самоізоляції від COVID-19 тощо протягом 2021 року до Фонду звернулись на пів мільйона більше українців.

Загалом у минулому році Фонд прийняв на оплату лікарняні, видані понад трьом мільйонам працівників. Це на 22,7% більше, ніж упродовж 2020 року.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

1. Про створений е-лікарняний працівнику необхідно повідомити свого роботодавця будь-яким зручним обом способом (наприклад, телефоном). Якщо застрахованій особі видали паперовий листок непрацездатності, його потрібно передати до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера). Це необхідно зробити не пізніше ніж упродовж 12 місяців після отримання лікарняного листка.

Детальніше про алгоритм дій працівника, якому відкрили е-лікарняний: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977654

Можливі помилки при формуванні е-лікарняних і їх вирішення:  http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978101

2. Е-лікарняний або паперовий листок передають на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення). Електронний документ роздруковувати не обов’язково. Строк розгляду документів і прийняття рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття). А для паперових лікарняних – 10 календарних днів після отримання листка непрацездатності від працівника.

3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду упродовж не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (зверніть увагу, заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на вебпорталі Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації).

Як роботодавцю подати заяву-розрахунок за е-лікарняним: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/977997

Як подати заяву-розрахунок, якщо в е-лікарняному є незначні помилки в ПІБ: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979565

Як подати заяву-розрахунок роботодавцю за сумісництвом: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979548

4. Саме від дати отримання Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги. Аби слідкувати за станом фінансування онлайн, працівники мають дізнатись точну дату прийняття до фінансування заяви-розрахунку за своїм лікарняним. Це можна зробити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).

5. Знаючи дату отримання Фондом заяви-розрахунку, працівники можуть слідкувати за станом фінансування свого лікарняного листка в телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

6. Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

7. Роботодавець виплачує допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

МЕДИКАМ СУМЩИНИ НАРАХОВАНО ДОПОМОГИ ЗА МАЙЖЕ 2 ТИСЯЧ ДНІВ ЛІКУВАННЯ ПРОФХВОРОБИ НА COVID-19 НА СУМУ ПОНАД 930 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

 

За час лікування гострого професійного захворювання на COVID-19 медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які інфікувались під час виконання посадових обов’язків, Фонд соціального страхування України надає допомогу по тимчасовій втраті працездатності у розмірі 100% середнього доходу незалежно від тривалості стажу.

З початку пандемії управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області прийняло на фінансування такі листки непрацездатності на загальну суму 931,6 тисяч гривень, на оплачуваних за кошти Фонду лікарняних працівники закладів охорони здоров’я провели майже 2 тисяч днів.

Загалом в Україні з початку пандемії ФССУ прийняв на фінансування такі листки непрацездатності на загальну суму майже 60 мільйонів гривень, на оплачуваних за кошти Фонду лікарняних працівники закладів охорони здоров’я провели понад 150 тисяч днів.

Найбільша кількість допомог по тимчасовій непрацездатності за час лікування професійного захворювання на COVID-19 нарахована на Київщині і в місті Києві – тут лікарі, медсестри, медбрати і інші працівники охорони здоров’я провели на відповідних лікарняних 15,7 тис. днів і 14,9 тис. днів відповідно. Сума компенсацій склала 6,7 млн грн у Київській області і 6,8 млн грн у столиці. Найменша кількість допомог – на Луганщині (322 дні на суму 182 тис. грн).

Нагадаємо, гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19 вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає розширений перелік страхових гарантій від Фонду соціального страхування України. Так, окрім компенсації втраченого доходу за час лікування від коронавірусної хвороби, Фонд фінансує для них:

 

? одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі смерті медика;

? одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі встановлення інвалідності;

? одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для членів його родини (у розмірі 100 прожиткових мінімумів);

? одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для осіб, які перебували на його утриманні (у сумі 20 розмірів прожиткового мінімуму);

? одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі встановлення стійкої втрати працездатності, інвалідності (розмір залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму);

? пожиттєву щомісячну страхову виплату для медичного працівника, якому встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність (розмір щомісячної допомоги повністю компенсує втрачений заробіток залежно від відсотку втрати працездатності);

? щомісячну страхову виплату у разі смерті медика для осіб, які мають на неї право;

? також для медичних працівників, яким встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність, Фонд фінансує близько 30 видів медичних і соціальних допомог, зокрема, лікування та медичну реабілітацію, регулярне санаторно-курортне лікування із визначеною періодичністю.

 

ПОНАД 350 ПОТЕРПІЛИХ НА ВИРОБНИЦТВІ ПРОЙШЛИ САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ ЗА КОШТИ ФОНДУ

Протягом 2021 року понад 350 осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які мешкають в області, були забезпечені курсом санаторно-курортного лікування. Про це подбало управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Загалом в Україні торік санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду було забезпечено понад 10 тисяч осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

З них 65,5% осіб пройшли санаторно-курортне лікування у літній період.

Фонд здійснює фінансування системного проходження такого лікування для всіх потерпілих, яким МСЕК визначена потреба, аби покращити здоров’я осіб з інвалідністю та упередити настання ускладнень.

Особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти ФССУ. Для зручного вибору на вебпорталі Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Перелік доступний на головній сторінці офіційного вебсайту ФССУ у розділі «Оголошення»: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/962596.

 

Періодичність проходження курсу санаторно-курортного лікування за кошти Фонду залежить від встановленої групи інвалідності й індивідуальної програми реабілітації (ІПР):

– особи з інвалідністю І групи – щороку;

– особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;

– особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

Крім того, Фонд соціального страхування України здійснює компенсацію вартості самостійно придбаної потерпілим путівки за умови, якщо потреба в санаторно-курортному лікуванні визначена МСЕК за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання. Розмір компенсації не може перевищувати граничні розміри витрат, встановлені правлінням Фонду. Також потерпілому, який став особою з інвалідністю, компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та назад. Обов’язковою умовою для компенсації зазначених коштів є перебування потерпілого на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у робочому органі Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати в порядку черговості.

У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком МСЕК, Фонд фінансує витрати на перебування (проживання, харчування, витрати на проїзд) супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю.

 

ФІНАНСУВАННЯ ЛІКАРНЯНИХ І ДЕКРЕТНИХ ДОПОМОГ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ФОНДОМ БЕЗ ЗАТРИМОК

        Фонд соціального страхування України повністю погасив заборгованість з виплати допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах. Виплати усіх видів матеріального забезпечення здійснюються вчасно та в повному обсязі для 11,5 мільйона застрахованих осіб у разі настання страхового випадку.

        Так, 04.01.2022 на фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності Фонд направив 519,3 млн грн, декретних допомог – 115,5 млн грн, допомог на поховання – 1,3 млн гривень.

        Нагадаємо, у грудні минулого року Фонд направив на лікарняні і декретні допомоги 1,75 мільярда гривень фінансової допомоги з державного бюджету. Виділені рішенням Уряду кошти дозволили профінансувати більшу частину заборгованості із виплати матеріального забезпечення, яка сьогодні була закрита у повному обсязі.

        Довідково. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фінансування допомог за лікарняними листками здійснюється на рахунок роботодавців протягом десяти робочих днів після прийняття Фондом заяви-розрахунку.

        Саме від дати отримання заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги, тож працівникам важливо не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом формування заяви за їх листком непрацездатності.

        Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування за тегом #фінансування_оперативно.

        Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

        Дізнатись, чи кошти вже перераховано роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників (інформація оновлюється

НА СУМЩИНІ СЕРЕДНІЙ РОЗМІР ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ СКЛАВ ПОНАД 35 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Понад 2 тисячі працюючих жінок Сумщини перебували у декретній відпустці упродовж 2021 року. Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області профінансувало для них понад 80 мільйонів гривень допомог по вагітності та пологах.

За минулий рік середній розмір декретної допомоги від управління  склав 35,2 тисячі гривень. Це на 19,6% більше, ніж упродовж 2020 року.

Загалом в Україні упродовж 2021 року у декретній відпустці перебувало більше 125 тисяч працюючих жінок. Для них Фонд соціального страхування України профінансував понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах.

Минулого року середній розмір декретної допомоги від ФССУ склав 40,5 тисячі гривень. Це на 17,6% більше, ніж упродовж 2020 року. Зазначена допомога надається Фондом застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Після того, як роботодавець отримав кошти від Фонду соціального страхування України, він має здійснити виплату допомоги по вагітності та пологах своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду. Звертаємо увагу, що виплата допомоги має бути здійснена роботодавцем у повному обсязі однією сумою, поділ допомоги по вагітності та пологах не передбачено.

 

У 2021 РОЦІ НА СУМЩИНІ ВИПЛАЧЕНО 8,1 МЛН ГРН ДЕКРЕТНИХ

За  підсумками 2021 року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Сумській області профінансувало понад 8 мільйонів гривень допомог по вагітності та пологах для працюючих жінок Сумщини. Це на 4,1 млн гривень більше, ніж упродовж 2020 року.

Загалом  в Україні для працюючих жінок Фонд  профінансував торік понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах. Це на понад 0,1 млрд гривень більше, ніж у 2020 році.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.