Фото без описуУряд запустив грантову програму на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ. Постановою  Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 р. № 736 затверджено «Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання на конкурсних засадах фінансової підтримки стартапам в Україні, у тому числі в сфері інформаційних технологій».

Кошти на реалізацію стартапів можуть отримати як розробники готових технологічних продуктів, так і фахівці, які мають ідею проекту. В залежності від стадії реалізації проєкту підприємець може залучити від 750 тисяч до 3,5 мільйонів гривень безповоротного гранту від Фонду розвитку  інновацій  або від 3,5 до 8 мільйонів гривень поворотної фінансової підтримки від Національного фонду інвестицій України.

Заявку на участь у програмі слід подати через сайт Фонду розвитку інновацій. Рішення про надання гранту приймається на конкурсній основі, де проєкти оцінюються експертами. 

Отримувачі коштів в залежності від етапу розвитку стартапу мають створити не менше 3-10 робочих місць (в залежності від типу стартапу), розробити технологію, яка буде конкурентною перевагою проекту та орієнтуватиметься на зовнішній ринок, і повернути 50% суми гранту у вигляді податків та зборів протягом 2 років.

На які цілі можна витратити грант?

На:

  • заробітну плату;
  • вартість консультаційних послуг;
  • вартість обладнання, устаткування для виробничих цілей та R&D;
  • витрати на просування продукту, маркетингу, підписок.

Як отримати послугу

Онлайн

  • Зареєструйтеся на веб порталі Фонду розвитку інновацій.
  • Заповніть онлайн-заявку.
  • Будь ласка, додайте до заявки:- pitch desk (презентацію стартапу);- підтвердження прав інтелектуальної власності;- документи про отримання інвестицій або грантових коштів чи державної допомоги протягом усього періоду діяльності стартапу;- документ, що підтверджує розмір доходу за весь період діяльності стартапу;- відеозапис презентації стартапу всіма його засновниками тривалістю від 10 хвилин.
  • Підпишіть електронним підписом та відправте. Зверніть увагу, якщо ви ФОП або юридична особа, ви маєте скористатися ключем ФОП або керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства.

Більш детально з механізмом реалізації даного проєкту та порядком надання грантів можна ознайомитися за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-realizaciyu-eksperimentalnogo-proektu-s736-240622 ; 

https://diia.gov.ua/services/grant-na-startap.