Фото без опису

АТ "Сумиобленерго" повідомляє, що у зв’язку з частими масштабними ракетними обстрілами об’єктів енергетики з боку російського агресора, Диспетчерський центр "Укренерго" вимушений ввести тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії. В Сумській області з метою забезпечення балансової надійності об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України, за розпорядженням НЕК "Укренерго", застосовуються графіки аварійних відключень (ГАВ).

?Сам графік являє собою перелік ліній електропередач із зазначеною по кожній лінії потужністю, яка повинна бути вимкнена. Тобто, фактично це не графік з розбивкою по датах чи по часу, а перелік ліній (фідерів), які підлягають відключенню у разі надходження команди на застосування графіка.

??Скласти графік із вказанням часу та дати відключення неможливо, адже про застосування ГАВ диспетчер АТ "Сумиобленерго" не знає до останньої миті. Черговий диспетчер АТ "Сумиобленерго" отримує команду на введення ГАВ від диспетчера РДЦ Північного регіону НЕК "Укренерго", який, у свою чергу, отримує аналогічну команду від диспетчера НЕК "Укренерго".

Команда на введення ГАВ дається у розрізі обсягу навантаження, яке потрібно зняти, а не у розрізі споживачів, яких треба відключити. Введення та відміна ГАВ регламентується диспетчером РДЦ Північного регіону. Термін реалізації ГАВ становить до 15 хвилин. Тому часу на попередження споживачів немає.

??До ГАВ вносяться лінії і фідери, які живлять струмоприймачі II і III категорій з надійності електропостачання, у тому числі населені пункти і райони міст.

Не вносяться до ГАВ лінії, які живлять струмоприймачі споживачів, віднесених до особливої групи I категорії з надійності електропостачання. Заборонено вносити до ГАВ лінії (фідери), що є резервом живлення власних потреб електростанцій та підстанцій напругою від 220 кВ і вище основної мережі ОЕС України, диспетчерські пункти електромереж та пристрої, що забезпечують їх оперативний зв'язок (радіорелейні лінії, антенні пристрої, електромережі, що забезпечують технологічну безпеку управління рухом на залізничному та повітряному транспорті тощо).

ГАВ складаються в обсязі не менше 25% від споживання електричної потужності Сумської області. Графіки розподіляються на десять черг. На жаль, припинення електропостачання можливе декілька разів протягом доби, але тривалість кожного відключення по мірі можливості, залежно від обсягу навантаження, вказаного НЕК "Укренерго", не буде перевищувати 2 години.

?Слід також зауважити, що у разі неефективності застосування графіків аварійних відключень (ГАВ), з метою запобігання особливим системним аваріям та після отримання відповідної команди від чергового диспетчера РДЦ Північного регіону НЕК "Укренерго", на території Сумської області можливе застосування не тільки графіків аварійних відключень, а й спеціальних графіків аварійних відключень (СГАВ) та графіків погодинних відключень електроенергії (ГПВ). СГАВ складають від 40 до 50%, а ГПВ складають не менше 75% від споживання Сумської області.

??До СГАВ вносяться приєднання, що живлять споживачів незалежно від категорії з надійності електропостачання та наявності статусу захищеного споживача, у тому числі заведені під ГАВ.

??До ГПВ вносяться лінії, які живлять струмоприймачі, незалежно від категорії з надійності електропостачання, у тому числі лінії, заведені під дію графіків аварійного відключення споживачів електричної енергії. Забороняється вносити до ГПВ лінії, що є резервом живлення власних потреб електростанцій та підстанцій напругою від 220 кВ і вище основної мережі ОЕС України, диспетчерські пункти електромереж та пристрої, що забезпечують їх оперативний зв’язок (радіорелейні лінії, антенні пристрої тощо), електромережі, що забезпечують технологічну безпеку управління рухом на залізничному, повітряному та газопровідному транспорті.

?Шановні споживачі! Ми вкотре звертаємося до вас з проханням розумно і виважено ставитися до використання електроенергії.