Керівник апарату Сумської обласної військової адміністрації провів засідання робочої групи з питань розвитку інформаційного простору, інформаційної безпеки та прорахунку частот на телерадіомовлення для Сумської області

Під час наради присутні говорили про те, що в умовах гібридної війни питання інформаційної безпеки в прикордонній Сумській області, зокрема, якісне покриття території області сигналом телерадіомовлення є надзвичайно важливим.

Під час наради заслухали представників усіх державних структур, які в змозі зрушити це питання з мертвої точки.

«До речі, уже маємо певні напрацювання. Так, представники Нацради з питань телебачення і радіомовлення Тамара МИРОНЕНКО та Лариса ЯКУБЕНКО повідомили, що 4 листопада Нацрада звернулася в Український державний центр радіочастот щодо збільшення потужності передавачів по всій Сумській області. Це значно допомогло би збільшити присутність місцевих мовників на прикордонній території», – зазначив він.

Також одним із виходів із цієї ситуації є будівництво в державі цифрової багатоканальної мережі МХ-7. Вона забезпечить трансляцію цифрового українського телебачення в тому числі у віддалених та прикордонних регіонах, куди раніше сигнал вітчизняних каналів не надходив.

Це будівництво мало здійснюватися в рамках Програми підвищення обороноздатності й безпеки держави, яку затвердив Кабмін у серпні минулого року. Як повідомив начальник Центру технічної експлуатації – Суми Харківської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Микола МЕЛЬНИК, частину обладнання в регіони завезли, але війна внесла свої корективи і будівництво призупинили. Ми вважаємо, що це питання необхідно активізувати.

Також говорили про необхідність розбудови ефективної системи оповіщення в громадах, розташованих у районах проведення бойових дій та про ситуацію з перебоями мовлення місцевих та регіональних мовників, провайдерів програмних послуг у Сумській області внаслідок відключення електропостачання.

«Питання складні, але не існує проблем, які неможливо вирішити. Якщо немає прямого і швидкого рішення, ми маємо виробити чіткий алгоритм дій – для нас, для місцевих та центральних органів влади – який би допоміг нам зробити все можливе, щоб інформаційний простір Сумської області був захищений, тим паче в умовах війни», – підкреслив Ігор КАЛЬЧЕНКО.