Фото без опису

МОЗ пропонує підбірку ресурсів, на яких можна більше дізнатись про безоплатні ліки та знайти аптеки, які їх відпускають

Через повномасштабну війну, розв’язану російською федерацією, на жаль, все більше українців потребують різнопланової медичної допомоги, при цьому рівень доходів і добробуту багатьох знизився, зокрема через втрату роботи, бізнесу, майна тощо.

Нагадуємо, що в Україні діє Програма медичних гарантій, яка передбачає безоплатні ліки. У межах програми реімбурсації кожен українець може отримати послуги та ліки безоплатно або з незначною доплатою, незалежно від місця перебування. 

31 жовтня 2022 року набув чинності новий Реєстр лікарських засобів. Усього в оновленому реєстрі 462 лікарські засоби. З них 149 – повністю безоплатні, 313 – з доплатою.

Це препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу, нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії. Також в програму було додано два нові напрями: хронічне обструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона.

Пропонуємо підбірку юресурсів, на яких можна більше дізнатись про безоплатні ліки та знайти аптеки, які їх відпускають.

Якщо вам потрібні «доступні ліки»:

  • за посиланням https://likicontrol.com.ua — сайт «Ліки Контроль» з інформацією про ліки та інструкціями до них, є і мобільний додаток;
  • можна скористатись чат-ботом «Спитай Гриця» для пошуку препаратів і найближчої аптеки у рамках програми «Доступні ліки»: https://t.me/SpytaiGrytsia_bot;
  • за посиланням https://tabletki.ua/uk/ — ресурс «Tabletki.ua» для пошуку «доступних ліків» в аптеках. 

Якщо ви не знаєте, як почати отримувати «Доступні ліки» під час воєнного стану – роз’яснення можна почитати за посиланням.

Нагадуємо, що для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з Національного переліку лікарських засобів надаються безоплатно на весь період лікування. Нацперелік містить назви основних безпечних лікарських засобів із доведеною ефективністю, які використовуються під час лікування проти найпоширеніших захворювань в Україні. Медзаклади закуповують ліки з Нацпереліку  самостійно. До нього входять  понад 400 препаратів (від серцево-судинних захворювань, хвороб органів дихання, інфекційних захворювань, хвороб кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок тощо).

Перевірити наявність ліків у медзакладі можна на «Є ЛІКИ» https://eliky.in.ua/.

За матеріалами: https://moz.gov.ua/article/news/de-diznatis-pro-bezoplatni-liki