Громадська організація «Відчуй» розпочинає слушну кампанію «Чуєш? Плюс. Плюс». Це реабілітація військових, які вже отримали травми органів слуху, та заходи щодо превенції втрати слуху в майбутньому

Проєкт реалізується спільно з Міністерством охорони здоров’я та радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності Тетяною ЛОМАКІНОЮ.

На сьогодні захисники та захисниці України суміжно з пораненнями на полі бою отримують акустичні травми органів слуху. Постійне шумове навантаження призводить до погіршення можливості чути аж до повної втрати функції слуху. Звуки пострілів, залпи артилерії, серії вибухів, розриви снарядів поряд, ударні хвилі – все це впливає на функціонування вуха.

У разі акустичної травми за медичної необхідності якомога раніше має бути проведене слухопротезування. Наступним важливим етапом є подальший психолого-педагогічний супровід.

У межах слушної кампанії спеціальні педагоги та психологи громадської організації «Відчуй», яка понад 10 років піклується про українців із порушеннями слуху, консультуватимуть вже слухопротезованих військовиків, тобто знову навчать їх сприймати звуки. Супровід та консультації будуть проводити як в онлайн-форматі, так і офлайн у центрі громадської організації в Києві.

«Війна не назавжди. Вона обов’язково закінчиться нашою перемогою. Захисники та захисниці країни повернуться в мирне життя. Голос рідних, сміх дітей, гавкіт домашнього улюбленця та звуки рідного міста – все, що так цінно – має бути почутим. Тож наше завдання максимально вберегти військових від втрати слуху та якомога швидше відновити здатність чути тих, хто вже отримав травму», – говорить співзасновниця та керівниця громадської організації «Відчуй» Людмила ПИШНА.

«На жаль, відсоток травм органів слуху військових високий. Причини очевидні. Території бойових дій – зони екстремально гучних звуків. Уникнути їх практично нереально. Звідси і «професійні» ушкодження. Шум впливає на систему травлення і кровообігу, серцево-судинну, ендокринну та нервову системи. Шок, контузія, можливий розрив барабанної перетинки – наслідки звуку в діапазоні від 150 до 170 децибелів. Це якраз діапазон вибуху. Все, що вище – смертельно», – зауважує міністр охорони здоров’я Віктор ЛЯШКО.   

Щоб запобігти таким негативним наслідкам, громадська організація «Відчуй» ініціювала придбання пристроїв для захисту органів слуху українських військових. Індивідуальні тактичні звукові фільтри – беруші, спеціально розроблені для військового використання. Вони надійно захищають від небезпечних піків шуму, залишаючи можливість чути тих, хто поруч.

«Якісний захист органів слуху – на рівні захисту корпусу, кінцівок та голови. Це про безпеку тих, хто воює за нашу країну. Консультування та супровід в питаннях адаптації до нових слухових можливостей – це про включеність у соціум без бар’єрів», – переконана радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна ЛОМАКІНА.

Громадська організація «Відчуй» з 2011 року системно займається реабілітацією, допомогою, соціалізацією, реалізацією прав дітей і дорослих із порушеннями слуху та їхніх родин, а також плекає культуру турботи про власний слух.

За матеріалами: https://moz.gov.ua/article/news/vidchuj-rozpochinae-slushnu-kampaniju-pidtrimki-vijskovosluzhbovciv---