Мінсоцполітики нагадує, куди звертатися і що робити, якщо ви стали жертвою чи свідком насильства

За словами заступниці Міністра соціальної політики Уляни ТОКАРЄВОЇ, для протидії подібним ситуаціям в Україні створена та діє розгалужена мережа служб підтримки для громадян, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі. То ж куди можна звернутися? 

По-перше, є кілька телефонних «гарячих ліній».

Безкоштовна та цілодобова «гаряча лінія» 15-47 (з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому  насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей).

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації  0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів) або на короткий номер (безкоштовно з мобільних телефонів) 116 123.

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги (цілодобово, безкоштовно) 0 800 213 103 

Зателефонувавши на будь-який з цих номерів, можна отримати психосоціальну і юридичну підтримку та консультацію щодо подальших дій. 

По-друге, в разі вчинення насильства обов’язково потрібно телефонувати до органів Національної поліції «102» для подальшого отримання необхідного захисту, належного фіксування випадку насильства, перенаправлення до інших суб’єктів взаємодії для отримання комплексної допомоги. 

По-третє, можна зателефонувати до місцевої територіальної громади/державної адміністрації та повідомити про випадок скоєння насильства над вами або стосовно іншої людини, якщо Ви стали свідком такого випадку. Місцеві громади є координаторами у  сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на місцевому рівні та мають відповідальних осіб, які несуть персональну відповідальність за порушення законодавства у цій сфері. 

Якщо потрібен безпечний тимчасовий прихисток: цілодобово відкриті двері денних центрів з «кризовими кімнатами» (перебування до 10 днів), притулків (до 90 днів), невідкладних анонімних пунктів медико-психологічної допомоги, соціальних квартир.

На кожному з таких об’єктів є гарантований догляд, включаючи медичний і соціальний.

За матеріалами: https://www.msp.gov.ua/news/22561.html