Фото без опису

Щорічно фахівцями ветеринарної медицини області проводять планові обстеження пасік та відбір проб біоматеріалів для діагностичних досліджень. Своєчасні моніторингові дослідження забезпечують стабільну епізоотичну ситуацію по таким інвазійним та інфекційним хворобах як нозематоз, вароатоз, акарапідоз, американського та європейського гнильців.

Зразки відбираються у кількості 10% від наявних бджолосімей відповідно до Правил відбору патологічного матеріалу, крові, кормів, води та пересилання їх для лабораторного дослідження, затвердженими Головою Державного департаменту ветеринарної медицини Мінсільгосппроду України від 15 квітня 1997 року № 15-14/111.

При цьому лабораторні дослідження на вароатоз, нозематоз, акарапідоз проводяться мікроскопічним методом і не потребують специфічних засобів лабораторної діагностики, специфічних реагентів, діагностикумів та тест-систем.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про бджільництво», з метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт. Форма паспорта і порядок його видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

Стосовно статті 34 Закону України «Про бджільництво», ветеринарно-санітарне обслуговування бджільництва здійснюється спеціалістами ветеринарної медицини або під їх контролем власниками пасік чи пасічниками (клінічний огляд бджолосімей та відбір зразків).

Відбір зразків для лабораторних досліджень в рамках виконання Плану протиепізоотичних заходів до 15 травня поточного року проводиться за рахунок коштів державного бюджету.

Графік відбору проб біоматеріалу з пасік Шосткинського району у розрізі територіальних громад