Фото без опису

Платники податків отримують від фахівців Центру обслуговування платників Сумської ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області  роз’яснення та практичну допомогу щодо реєстрації класичних реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО. Така допомога надається, зокрема, в ЦОП під час проведення зустрічей

У ході чергової зустрічі податківці нагадали про нюанси використання РРО/ПРРО, зазначивши, що у рамках дії Закону України»  від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»   з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання РРО та ПРРО.  

Було зазначено, що згідно із Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 року, застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників спрощеної системи оподаткування першої групи, ще з 1 січня 2022 року.   

Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з військовим станом, урядом прийнято рішення не застосовувати фінансової відповідальності за порушення закону щодо застосування РРО до усіх суб’єктів господарювання, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор. 

Наголошено, що представники бізнесу можуть самі обирати, який тип касового апарату використовувати – класичний РРО чи програмний. ДПС також пропонує до застосування безкоштовне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.  

За матеріалами: https://sumy.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/698858.html