Фото без опису

🔴У період з 1 грудня 2023 року по 30 червня 2024 року встановлюється заборона на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Сумської області.

️Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення у зв’язку з виношуванням ікри та першої линьки.

🔴Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства у Сумській області видано наказ від 20 листопада 2023 року №113 «Про встановлення терміну заборони на лов річкових раків у період їх природнього відтворення та першої ліньки у 2023-2024 роках».

🔺️Заборона на вилов пов'язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне виношування ікри та линьки. Лов раків під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

🔺️Так, сума шкоди заподіяної внаслідок незаконно вилову одного екземпляра річкового рака становить 3332 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування, мінімально дозволений розмір 10 см.

Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.