Фото без опису

20.01.2023 вступили в дію зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджені Постановою КМУ №59, зокрема вищевказаний Порядок доповнено процедурою розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях.

Слід виділити основні зміни в процесі розслідування, що стосуються саме підприємств:

Нещасні випадки, що сталися з працівниками під час роботи внаслідок воєнних дій (бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань тощо), підлягають спеціальному розслідуванню незалежно від ступеня тяжкості травм. Розслідування нещасних випадків, що сталися в районі воєнних дій за обставин, які не належать до воєнних дій, проводиться, як і раніше, комісіями підприємства або Держпраці, в залежності від наслідків нещасного випадку.

Повідомлення про нещасний випадок внаслідок бойових дій роботодавець подає письмово або електронною поштою не пізніше наступного робочого дня до:

  • територіального органу Держпраці;
  • територіального органу Пенсійного фонду України;
  • військової адміністрації (військово-цивільній адміністрації, місцевій держадміністрації чи органу місцевого самоврядування);
  • первинної організації профспілки, а у разі її відсутності – уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці;
  • органу галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності – територіального профоб’єднання за місцем настання нещасного випадку.

При травмуваннях, отриманих під час воєнних дій, дослідження наявності в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів і ступеню його сп’яніння не здійснюється.

Розслідування нещасних випадків, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю, проводиться комісією підприємства без відповідного письмового доручення територіального органу Держпраці. Строк розслідування також може бути обґрунтовано продовжений без погодження з територіальним органом Держпраці.

Протягом трьох робочих днів після формування матеріалів розслідування, підприємство має надіслати їх:

  • Держпраці та її територіальному органу за місцем настання нещасного випадку;
  • територіальному органу Пенсійного фонду України за місцем реєстрації підприємства;
  • органу Національної поліції у разі нещасного випадку, що призвів до тяжких чи смертельних наслідків, смерті працівника;
  • профспілковому органу вищого рівня або територіальному об’єднанню професійних спілок;
  • іншим підприємствам, які брали участь у проведенні розслідування.

Потерпілому, членам його сім’ї чи уповноваженій ним особі надається акт за формою Н-1.

Якщо сформувати та надіслати матеріали спеціального розслідування для роботодавця неможливо, цей обов’язок покладається на територіальний орган Держпраці, що утворив комісію.

 

Вікторія Валюх

головний спеціаліст відділу профілактики

та розслідування нещасних випадків управління

контрольно-перевірочної роботи головного

управління Пенсійного фонду України в

Сумській області