Проте, як наголошують в МОЗ, необхідно перевіряти актуальні правила в'їзду до кожної конкретної країни на спеціальному сайті Міністерства закордонних справ –  https://tripadvisor.mfa.gov.ua/

AstraZeneca – лідер серед протиковідних вакцин, щеплення якими дає змогу подорожувати до різних країн без ПЛР-тестів, аналізів на антиген чи самоізоляції. 

За даними онлайн-видання про візові вимоги різних країн VisaGuide.World,  AstraZeneca європейського та корейського виробництва визнана в більш як 140 країнах світу. AstraZeneca/Covishield індійського виробництва – у 60 країнах. 

Документи про щеплення мРНК-вакциною Comirnaty/Pfizer визнають понад 120 країн, вакциною Moderna – більш ніж 80. 

Щеплення вакциною CoronaVac/Sіnovac приймають у майже 50 країнах.

Втім, слід пам’ятати, що навіть, якщо країна визнає документи про щеплення певною вакциною, це не означає, що вони автоматично дають вам право в’їзду на її територію. Кожна держава індивідуально встановлює вимоги до перетину своїх кордонів залежно від епідеміологічної ситуації як усередині самої країни, так і в країні, з якої прямує подорожній. Ці вимоги можуть змінюватися.

Перевіряйте актуальні правила в'їзду до кожної конкретної країни на спеціальному сайті Міністерства закордонних справ — tripadvisor.mfa.gov.ua та подорожуйте безпечно!