Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Що таке торгівля людьми?

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці,  це сучасна форма рабства. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини. Саме тому щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, але це нічого не змінить, тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею. Особливо якщо враховувати сучасні процеси глобалізації, інформатизації тощо.

Нагадаємо, що 17 листопада 2005 року була підписана Конвенція Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми».

Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

  • вербування, перевезення, передача, продаж,
  • усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях,
  • використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією,
  • використання у військових конфліктах,
  • залучення до злочинної діяльності,
  • трансплантація чи насильницьке донорство,
  • рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця,
  • залучення в боргову кабалу,
  • використання шантажу, погроз, насильства.

Запобігти рабству можна. Готуючись їхати за кордон, дотримуйся порад із безпечної міграції!

З метою запобігання торгівлі людьми та сучасному рабству в рамках Представництва МОМ в Україні функціонує Програма протидії торгівлі людьми, на сайті якої можна дізнатись більше про правила безпечної міграції, яких потрібно дотримуватись, вирушаючи за кордон.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років.

 

Торгівля людьми: міфи та стереотипи

Міф № 1. Зі мною такого не станеться.

Міф № 2. Торгівля людьми – це торгівля виключно лише молодими жінками, яких використовують виключно у сексуальній сфері.

Міф № 3. Вони знали, що їх може очікувати, тож самі й винні.

Міф № 4. Тільки малоосвічені, наївні люди можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Міф № 5. Робота у сусідній Росії є менш ризиковою, ніж у Туреччині

Міф № 6. Друзі та родичі не можуть бути замішаними у торгівлю людьми. Міф № 7. Довести вину і покарати торгівців людьми неможливо.

Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми 0-800-500-225 (дзвінки в межах України безкоштовні)

+38-044-205-37-36; 205-36-94 (для дзвінків з-за кордону)

 527.org.ua – електронні консультації

 527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні