Фото без опису

В Шосткинському районі зберігається тенденція зростання діагностованих випадків захворювання на COVID-19.

Як інформує ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» за тиждень, із 3 до 10 жовтня, в Шосткинському районі зареєстровано 470 випадків захворювання на коронавірусну хворобу (із 26 вересня до 2 жовтня – 415 випадків). Із настанням холодів щеплення набуває особливої актуальності, оскільки в цей період збільшується кількість пацієнтів із тяжкими захворюваннями на COVID-19, які потребують стаціонарного лікування: із наданням кисню в палатах інтенсивної терапії. Окрім цього, за свідченням лікарів змінились основні симптоми хвороби: сьогодні хвороба може впливати на організм навіть при нормальній температурі тіла. У легких формах – розладами кишково-шлункового тракту, у складних – ураженням серцево-судинної і судинно-мозкової систем, проявлятись інсультом або інфарктом.

Через ріст захворюваності на COVID-19 рекомендуємо мешканцям району дотримуватись таких протиепідемічних заходів як: перебування в громадських будинках i спорудах, громадському транспортi у засобах iндивiдуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, дотримання соцiального дистанцiювання, дотримання особистої гігієни тощо. Але водночас наголошуємо, що єдиний спосіб вберегти себе — вакцинуватись. Медичні заклади Шосткинського району у достатній кількості забезпечені необхідними вакцинами.

 

Тож наразі є можливість зробити першу дозу (для тих, хто до цього не щепився), другу, бустерну та другу бустерну дози. Для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину (наразі в Україні це саме Comirnaty/Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози. При цьому другий бустер дозволено вводити навіть людям віком від 60 років, а також 18-59 років із хронічними хворобами.

 

Довідка

 

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

 

часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

 

під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою;

 

уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, мінімальна дистанція — 1,5 метра;

не торкайтеся свого обличчя, зокрема очей, носа та рота;

якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, невідкладно зверніться по телефоном до сімейного лікаря та повідомте його попередньою про перебування в продовж останніх 14 днів у країнах де зареєстровані випадки захворювання на COVID-19;

не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.