Фото без опису

20 квітня у Києві підписано Угоду щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу. Це найбільша в світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях

Зі сторони ЄС Угоду підписав Єврокомісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез ЛЕНАРЧИЧ, який перебуває з робочим візитом в Україні, зі сторони України документ підписаний Міністром внутрішніх справ Ігорем КЛИМЕНКОМ.

«Повноцінна участь України в Механізмі цивільного захисту сприятиме зміцненню спроможності нашої країни у сфері попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного, техногенного та військового характеру на національному і міжнародному рівнях із залученням національних сил країн-членів ЄС, – прокоментувала Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга СТЕФАНІШИНА. – Проте це взаємовигідний процес, адже приєднавшись до Механізму, Україна зможе повноцінно ділитись власним професійним досвідом, набутим за часи війни, це дозволить в майбутньому реалізувати його для ефективного реагування на різного роду виклики та посилити систему цивільного захисту Євросоюзу». 

Вона також зазначила, що приєднання України до Механізму в умовах повномасштабної війни є ще одним переконливим свідченням стійкості та ефективності українських інституцій, міцності Української держави. 

Під час двосторонньої зустрічі з Єврокомісаром Янезом Ленарчичем Ольга Стефанішина подякувала за його особистий внесок і мобілізацію необхідної допомоги, спрямованої на покриття першочергових потреб України. Так, через Механізм цивільного захисту ЄС в Україну було направлено близько 88 тисяч тонн гуманітарних вантажів. 

«Від моменту активації Україною Механізму у лютому 2022 року Координаційний центр ЄС із реагування на надзвичайні ситуації розгорнув та розпочав реалізацію найбільшої та найскладнішої в історії ЄС операції з надання гуманітарної допомоги у надзвичайних ситуаціях», – додала Віце-премʼєр-міністр.

У свою чергу Єврокомісар Янез Ленарчич зазначив, що приєднання України до Механізму цивільного захисту є черговим кроком на шляху європейської інтеграції України. 

Довідково

У жовтні 2001 року Європейська Комісія створила Механізм цивільного захисту ЄС. Механізм спрямований на зміцнення співпраці між країнами ЄС і 8 державами-учасницями щодо питань цивільного захисту для запобігання та реагування на надзвичайні ситуації.

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/dosvid-ukrainy-posylyt-spromozhnosti-mekhanizmu-tsyvilnoho-zakhystu-ies-olha-stefanishyna-pro-pryiednannia-ukrainy-do-systemy