Фото без опису

Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки та діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації.

Щороку, 18 жовтня, відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Європейський день боротьби з торгівлею людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Ключовим завданням цього дня є підвищувати рівень поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми і привертати увагу до тяжкого становища жінок, чоловіків і дітей, які постраждали від цього злочину. Боротьба з торгівлею людьми є одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини. Верховна Рада України 20 вересня 2011 року ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми», в якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми. Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми.

Як не стати жертвою торгівлі людьми за кордоном?

-  не довіряйте незнайомцям;

-  ніколи нікому не віддавайте паспорт чи інші документи, що підтверджують особу, тримайте їх копії окремо від оригіналів;

-  постійно контактуйте з близькою людиною в Україні, особливо під час перетину кордону.

-  працевлаштовуйтеся офіційно, не довіряйте пропозиціям швидкого заробітку.

-  тримайте під рукою найважливіші контакти: телефони гарячих ліній, волонтерів, юристів, адреси посольств тощо.